Home > ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ / Ο Σωκράτης και η ανθρωπιστική παιδεία στη νεωτερικότητα. Κρίση παιδείας και δημοκρατίας.

Ο Σωκράτης και η ανθρωπιστική παιδεία στη νεωτερικότητα. Κρίση παιδείας και δημοκρατίας.

ΣΕΙΡΑ: HOMO HUMANUS NOVUS. Νέα Ανθρωπιστική Παιδεία

Ανδρέας Μ. Καζαμίας

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 16,96 στο καλάθι

 • Κατηγορία ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
 • Copyright 16/04/2021
 • Κωδ. Καταλ.6-Ε-292
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 94700658
 • Σελίδες 328
 • ISBN 978-960-508-320-5
 • Διαστάσεις 14 x 21
 • Barcode 9789605083205
 • Εξώφυλλο μαλακό
 • Γλώσσα Ελληνικά, Αγγλικά
 • Εσωτερικό Α/Μ
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
 • Βάρος σε gr

Η σειρά Homo Humanus Novus φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα γόνιμο χώρο προβληματισμού που θα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής παιδείας και τη σημασία της για τη διαμόρφωση του ανθρώπου στη μετανεωτερική εποχή. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να μην στοχεύει αποκλειστικά στην παροχή γνωστικής εργαλειακής μόρφωσης αλλά να εστιάζει και στη σημασία της ανθρωπιστικής παιδείας για τη διαμόρφωση του ανθρώπου, ως conditio humana. Πρόκειται για τον Homo Humanus Novus, το Νέο Άνθρωπο στο απόγειο της νεωτερικότητας, ο οποίος βασίζεται εξίσου στη δύναμη του πνεύματος του Διαφωτισμού, της αισθητικής γνώσης και του «ανυπόθετου» (Αριστοτέλης). Ο συνδυασμός τους θα οδηγήσει στην «παιδεία της ψυχής» (Καζαμίας).

Ο Ανδρέας Μ. Καζαμίας συνδιαλέγεται με αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ιδίως με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, όπως και με παλαιότερους και σύγχρονους διανοητές, κυρίως με τον πρωτεργάτη της κριτικής παιδαγωγικής, τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο και παιδαγωγό Paulo Freire, την Αμερικανίδα φιλόσοφο Martha Nussbaum, τον Άγγλο ποιητή Peter Abbs, τον Αμερικανό φιλόσοφο των τεχνών Elliot Eisner, τον Αφροαμερικανό φιλόσοφο Cornel West, τον Γαλλο-έλληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, την Ελληνίδα φιλόσοφο Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, κ.ά.

Η μετάβαση από την εθνόπολη (έθνος-κράτος) στη Νέα Κοσμόπολη της ύστερης νεωτερικότητας επέφε-ρε δραματικές αλλαγές σε λαούς και πολιτισμούς. Για την αντιμετώπιση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και της «δημοκρατικής πολιτειακής παιδείας», ο Καζαμίας εισηγείται ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικο-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με στόχο την αναβίωση της Δημοκρατίας, την επινόηση εκ νέου και τον επαναπροσδιορισμό της Ανθρωπιστικής Παιδείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

I. Γιατί ο Σωκράτης σήμερα; Κρίση παιδείας και δημοκρατίας στο νεόκοσμο της παγκοσμιοποίησης.

II. Αγαμέμνων ενάντια Προμηθέα: Θυσία και αναβίωση της «ελευθέριας ανθρωπιστικής παιδείας» στο νεόκοσμο της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της γνώσης.

III. Η ανθρωπιστική παιδεία στο νεόκοσμο της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της γνώσης.

IV. The paideia anthropos polites: the educated citizen person in the knowledge cosmopolis.

V. H παιδεία του πολίτη, θεμέλιο της δημοκρατίας, και η περίπτωση της νεοελληνικής πολιτείας.

VI. Paideia: education of mind (nous) and soul (psyche) for all: the educational imperative in the knowledge cosmopolis.

VII. The owl of athena: reflective encounters with the Greeks on pedagogical eros and the paideia of the soul (psyche) - a modern european symposium.

VIII. The owl of athena/minerva: a modern symposium on critical pedagogy with Paulo Freire, Socrates and Andreas Kazamias.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Ο Ανδρέας Μ. Καζαμίας είναι Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων του Wisconsin (ΗΠΑ) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων του Bristol, της Κρήτης και των Ιωαννίνων, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι κάτοχος του Βραβείου Αριστείας στις Κοινωνικές Επιστήμες από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος της διεθνούς εταιρείας Comparative and International Education Society (CIES) και της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Εκπαίδευσης. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Παι-δαγωγικής Εταιρείας της Ελλάδας. Είναι επίτιμο μέλος της Comparative Education Society in Europe (CESE) και της Comparative and International Education Society (CIES). Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και άρθρων που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένας από τους πρωτοπόρους στη διαμόρφωση της επιστημολογικά και μεθοδολογικά πολυπρισματικής Συγκριτικής Εκπαίδευσης ως νεωτερική επιστήμη. Επιστημολογικά και μεθοδολογικά είναι ίστορίκο-συγκριτίκός της Εκπαίδευσης και Ουμανιστής διανοούμενος.

Ο Γεώργιος Τζάρτζας, Dr. phil, διδάσκει Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάδειξη των παιδαγωγικών ιδεών από τη Νέα Εποχή έως τη Μετανεωτερικότητα. Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (ΠΤΔΕ) και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (ΕΠΠΑΙΚ). Υπήρξε Ερευνητής στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Επισκέπτης Ερευνητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU-BERLIN) (D), στο Institute of Education, University of Lon-don (GB) και υπότροφος στο Collegio San Carlo di Modena (Ι). Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου/ΠΔΜ «ΤΗΜΕΝΟΣ» με έδρα τη Φλώρινα και Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΔΜ.