Home > ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ / Κοινωνική Εργασία και Σχολείο

Κοινωνική Εργασία και Σχολείο

Εφαρμοσμένες Διεπιστημονικές Παρεμβάσεις.

Δρ Χρήστος Παναγιωτόπουλος

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 8,48 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
  • Copyright 12/12/2017
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-224
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 59375725
  • Σελίδες 150
  • ISBN 978-960-508-212-3
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode 9789605082123
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ.
  • Βάρος σε gr 280

Ίσως είναι η πρώτη φορά που στον ελληνικό χώρο των κοινωνικών επιστημών προσεγγίζεται το θέμα της διεπιστημονικής και διυπηρεσιακής (interdisciplinary/ interagency) συνεργασίας. Ειδικότερα η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ σχολικών μονάδων και εξωσχολικών επαγγελματιών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι ,κ.α.), το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι μια περιοχή αχαρτογράφητη βιβλιογραφικά στον ελλαδικό χώρο. Εννοείται ότι υπάρχουν αρκετά συγγράμματα τα οποία αναφέρουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων δικτύων ή και την περιγράφουν ακόμη, αλλά η εφαρμογή διεπιστημονικών μοντέλων συνεργασίας μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον δεν συναντάται τακτικά. Θεωρούμε όλοι εμείς που συμβάλλαμε στην συγγραφή και προετοιμασία του βιβλίου αυτού ότι το συγκεκριμένο σύγγραμμα θα αποτελέσει μια αρχή για το τι εστί διεπιστημονική συνεργασία μέσα στο σχολικό περιβάλλον αλλά και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο κοινωνικός λειτουργός στο σύστημα σχολείου, γονέα και μαθητή/παιδιού.

Προσεγγίζοντας λοιπόν αυτή τη θεματική μέσα από μία συστημική οπτική γωνία (systemic theory) καταφέρνουμε να αναδείξουμε τη χρησιμότητα της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών. Στόχος είναι να αποτελέσει το συγκεκριμένο βιβλίο ένα εργαλείο για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και όχι μόνο, για το πώς μπορούμε μέσα στα πλαίσια της σχολικής μονάδας να συμβάλλουμε στην προαγωγή αλλά και την πρόληψη προβλημάτων που οφείλονται κυρίως στο δυναμικό της οικογένειας και που επηρεάζουν και επηρεάζονται από τον τρόπο αντιμετώπισης τους από το σχολικό, και όχι μόνο, περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται μέσα από το πρίσμα εμπειρικών (case studies) και ερευνητικών παρεμβάσεων (research studies) με αποτέλεσμα να συνδυάζεται η θεωρία με τη πράξη.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1.“Κοινωνική Εργασία και Εκπαίδευση“, Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

2. “Διεπιστημονική παρέμβαση στο παιδαγωγικό περιβάλλον, ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού”, Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Λουΐζα Ευθυμίου.

3. “Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας για την Πρόληψη και την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Δημοτικό Σχολείο”, Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.

4. “Η διαπολιτισμική κοινωνική εργασία σε σχολική κοινότητα της πόλης του Ηρακλείου: Μία πιλοτική δράση του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Κρήτης”, Πελεκίδου Λίνα, Δρ. Προκοπάκης Μανώλης, Δρ. Ράτσικα Νικολέτα.

5. “Το κοινωνικό κεφάλαιο ως εργαλείο σχεδιασμού και παρεμβάσεις στις σχολικές κοινότητες”, Δρ. Κούτρα Κλειώ.

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )

 

 

( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )

 

Ο Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος είναι Καθηγητής Εφηβικής και Παιδικής Πολιτικής και Έρευνας. Απόφοιτος του ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας (1996) της Αθήνας, έλαβε (2002) το διδακτορικό του από Πανεπιστημίου του Manchester του School of Psychiatry & Behavioral Sciences. Τα ερευνητικά του όσο και τα διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα σχεδιασμού και αξιολόγησης μονάδων ψυχικής υγείας, ποιότητα ζωής ευάλωτων ομάδων καθώς και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Τα τελευταία χρόνια έχει να αναδείξει μια σειρά από δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και βιβλία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και την ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά όπως το International Journal of Mental Health Systems, International Journal of Mental Health, Child and Adolescent Mental Health ενώ είναι μέλος του editorial board του European Journal of Social Work. Είναι επίσης μέλος στους διεθνείς συνδέσμους του European Social Work Research Association (ESWRA) και του International Schools of Social Work (IASSW).  Έχει πλούσια εμπειρία (2004-2013) στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας στη χρήση Αξιολογητικών εργαλείων, τη Διεπιστημονική Συνεργασία και την οργάνωση κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας. Έχει διατελέσει το 2012 σύμβουλος σε θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ για τα έτη 2013-2014 ήταν προσκεκλημένος αξιολογητής από την ΑΔΙΠ (Ελλάδα) Πανεπιστημιακών προγραμμάτων.

Η Λουΐζα Ευθυμίου, σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές Παρεμβάσεις (University of Hertfordshire).Αυτή την στιγμή εργάζεται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε σχολική κοινωνική λειτουργός στην Επαρχία Λεμεσού επί σειρά ετών.

Η Δρ. Ειρήνη Κατσαμά σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Sciences. Το 2013 ανακηρύχτηκε διδάκτορας Κοινωνικής Εργασίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι Λέκτορας Κοινωνικής Εργασίας και έχει διδάξει για δύο έτη στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία» του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον Τομέα Πρόληψης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Από τον Δεκέμβριο του 2004 ως τον Μάιο του 2015, εργάστηκε ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και από τον Ιούνιο του 2015 είναι συνεργάτιδα της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα όπως ο εκφοβισμός μεταξύ μαθητών στο δημοτικό σχολείο, η πολυπολιτισμικότητα, η σχολική κοινωνική εργασία, η πρόληψη των εξαρτήσεων, η προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Η Δρ. Κλειώ Κούτρα είναι Καθηγήτρια Εφαρμογών στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Απέκτησε διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο στην «Δημόσια Υγεία & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» στο τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο “Κοινωνικό κεφάλαιο και συμπεριφορές υγείας σε μαθητές Α΄ Λυκείου του Ν. Ηρακλείου. Ο παρεμβατικός ρόλος της κοινωνικής εργασίας με κοινότητα”. Το μεταπτυχιακό της εστιάζει στις υποκειμενική αντίληψη των μεταναστριών μητέρων και στην πρόσβαση αυτών στις υπηρεσίες υγείας. Από το 1998 έχει διδάξει σειρά μαθημάτων: 1) Εκτίμηση αναγκών & κοινωνικός σχεδιασμός, 2) Διαπολιτισμική Κοινωνική Εργασία, 3) Κοινοτική εργασία-Μέθοδοι παρέμβασης, 5) Ηλικιωμένα και ανάπηρα άτομα-Παρεμβάσεις Κοινωνικής Εργασίας. Συμμετέχει σε σειρά χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών και μη προγραμμάτων (Grundtvig Multilateral and Educational Exchanges, Erasmus+, Αρχιμήδης) και σε σειρά συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων και εισηγήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης έχει εισηγήσεις σε σεμινάρια ενηλίκων για την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι πρώτος συγγραφέας σε σειρά άρθρων, σε δύο συλλογικούς τόμους και σε πλήθος πρακτικών συνεδρίων. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντά της αφορούν στην Κοινωνική Εργασία με Κοινότητα, στο κοινωνικό κεφάλαιο, στην κοινοτική ανάπτυξη, στην διαχείριση της διαφορετικότητας, στις συμπεριφορές υγείας και την νεότητα, και την προαγωγή υγείας.

Η Λίνα Πελεκίδου είναι υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο ίδιο τμήμα απέκτησε το Μεταπτυχιακό της Τίτλο (2010),με κατεύθυνση τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Είναι Πτυχιούχος Κοινωνική Λειτουργός του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης από το 2004. Από το 2007 έως σήμερα είναι Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Κύριο αντικείμενο εργασίας της στο τμήμα, αποτελεί η εκπαίδευση των σπουδαστών στο Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο της, αφορά την εκπαίδευση σπουδαστών στην εφαρμογής της γενικής κοινωνικής εργασίας, με έμφαση στη διαπολιτισμική προσέγγιση. Τα θέματα εκπαίδευσης των σπουδαστών αφορούν την διαπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα, την κοινωνική ένταξη, την οργάνωση, και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων-προγραμμάτων για την κοινότητα, την ομάδα και το άτομο. Έχει εργαστεί, παράλληλα (2004-11) ως Κοινωνική Λειτουργός στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς και σε δομές κοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες, καθώς και συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα όπως: “Daphne”, “Multirateral Grundvig”, Αρχιμήδης ΙΙΙ. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν τα ζητήματα οργάνωσης και αξιολόγησης των υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και η μελέτη των διαπολιτισμικών θεμάτων.

Ο Δρ Μανώλης Προκοπάκης σπούδασε Κοινωνιολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου. Το 1988 απέκτησε από το ίδιο Πανεπιστήμιο Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών D.E.A. Κοινωνιολογίας (Diplomes d’ Etudes Approfondies) με ειδίκευση σε θέματα Κοινωνικών Αλλαγών, Μεταβολών, Κρίσεων και Συγκρούσεων. Το 2010 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του με θέμα: «Μετανάστευση και στρατηγικές κοινωνικής ένταξης στον αστικό χώρο: Η περίπτωση της πόλης του Ηρακλείου» και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1998 είναι Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται σε θέματα τοπικής κοινωνικής ανάπτυξης στα πλαίσια των εργαστηρίων Κοινοτικής Εκπαίδευσης του Τμήματος καθώς επίσης σε θέματα μετανάστευσης, διεξάγοντας έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου με στόχο τη διερεύνηση των ζητημάτων ένταξης των μεταναστών στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης το οποίο συνεργάζεται με το Δήμο Ηρακλείου στα θέματα της μετανάστευσης και συμβάλει στην επιστημονική στήριξη της μεταναστευτικής του πολιτικής.

Η Δρ. Νικολέτα Ράτσικα, είναι καθηγήτρια Εφαρμογών στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Κρήτης. Έχει βασικό πτυχίο (ΤΕΙ Κρήτης, 1981), M. Phil. (2001) και Διδακτορικό (2012) στην Κοινωνική Εργασία (Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας). Η Κοινωνική Εργασία με την Κοινότητα και η Ποιοτική Κοινωνική Έρευνα, αποτελούν τα κύρια ενδιαφέροντά της. Είναι υπεύθυνη του εργαστηρίου Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης, ένα εργαστήριο που δραστηριοποιείται σε τοπικές αστικές και αγροτικές κοινότητες και εκπαιδεύει φοιτητές στις μεθόδους της Κοινωνικής Εργασίας και στην έρευνα. Δραστηριοποιείται σε πολλές ακαδημαϊκές επιτροπές και προγράμματα. Είναι υπεύθυνη του τμήματός της για πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS. Παράλληλα με την διδασκαλία έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ αλλά και από εθνικούς πόρους, ερευνητικά προγράμματα. Έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές και κεφάλαια βιβλίων.