Home > Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / Παραδοσιακό Ηχόχρωμα. Μέθοδος Διδασκαλίας Εκμάθησης Ταμπουρά.

Παραδοσιακό Ηχόχρωμα. Μέθοδος Διδασκαλίας Εκμάθησης Ταμπουρά.

Με χρήση του Αριθμητικού Τροπικού Συστήματος

Πιτσιούγκας Δημ. Νεκτάριος

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 10,60 στο καλάθι

  • Κατηγορία Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Copyright 01/03/2017
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-174
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 59379805
  • Σελίδες 104
  • ISBN 978-960-508-166-9
  • Διαστάσεις 21 x 29
  • Barcode 9789605081669
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 288

Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στη διδασκαλία του παραδοσια­κού ελληνικού οργάνου Ταμπουρά.

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει παραδο­σιακά τραγούδια κατά επίπεδο δυσκο­λίας.

Ο δάσκαλος του ταμπουρά, αφού διδάξει στο μαθητή του τα προκαταρκτικά, δηλαδή το σωστό πιάσιμο του οργάνου και τη σωστή θέση του σώματος με το όργανο, μετά θα προχωρήσει σε ασκήσεις για εκμάθηση και κίνηση της πένας και των ανοικτών χορδών. Στη συνέχεια θα διδάξει την κλίμακα Ράστ Ντο ή, σε αντιπαραβολή με τη Βυζαντινή Μουσική, τη φυσική διατονική κλίμακα στον πλάγιο του τετάρτου Νη μέσα από διάφορες ασκήσεις, τις οποίες παραθέτω πριν από τα τραγούδια. Όταν ο μαθητής αποκτήσει μια καλή σχέση με το όργανο, μπορεί να αρχίσει να διδάσκεται τα τραγούδια με τη σειρά.

Σαν απλούστερο σύστημα εκμάθησης των διαστημάτων χρησιμοποιείται η Μέθοδος του Χρίστου Τσιαμούλη, ούτως ώστε ο σπουδαστής να αναγνώσει μια ύφεση και μια δίεση της Ευρωπαϊκής Μουσικής, που περιέχουν όμως τα διαστήματα της Παραδοσιακής Μουσικής με έναν αριθμό πάνω στην αλλοίωση. Οι ασκήσεις και τα παραδοσιακά τραγούδια είναι γραμμένα ώστε ο ταμπουράς να είναι κουρδι­σμένος σε Ρε, Σολ, Ντο, όπου Ρε είναι η κάτω 1η χορδή, Σολ η μεσαία 2η χορδή και Ντο η επάνω 3η χορδή. Σε αντιπαραβολή με τη Βυζαντινή Μουσική το κούρδισμα είναι Πα, Δι, Νη.

Τέλος, παρατίθονται τρείς Εκκλησιαστικοί Ύμνοι των Χριστουγέννων σε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή σημειογραφία. Για τη Βυζαντινή γραφή των ύμνων χρησιμοποίήθηκε το πρόγραμμα «Η Βυζαντινή Μουσική Γραφή», που έχει δημιουργήσει μέσω του προγράμματος Finale®

Τους ύμνους μπορείτε να τους ακούσετε με ταμπουρά και βιολί στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ixoxroma.gr

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

- Παραδοσιακά Τραγούδια (κατά επίπεδο δυσκολίας)

- Πρόλογος
        Χωρισμός του τόνου σε 9 κομμάτια
        Αριθμητικός συμβολισμός δαχτυλοθεσίας
- Ασκήσεις ανοικτών χορδών
- Ασκήσεις τετάρτων και ημίσεων
- Ασκήσεις Ογδόων και τετάρτων
- 68 Παραδοσιακά τραγούδια με παρτιτούρες και στίχους
        (συρτά, μπάλοι, γαμήλια, σούστες, πεντοζάλη, καλαματιανά, τσάμικα, χασάπικα, ποντιακά, ζεϊμπέκικα)
-Ύμνοι σε Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή Σημειογραφία

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )

 

 

 

( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )

 

Ο Νεκτάριος Πιτσιούγκας γεννήθηκε στην Πάτρα στις 2 Ιανουαρίου του 1970, και είναι έγγαμος με ένα παιδί.

Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών το 1987. Από την ηλικία των 15 ετών άρχισε την εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών με τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών Ιωάννη Κόττορο.

Συνέχισε με τον Λαμπαδάριο του Νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών Αθανάσιο Κωστήρη ο οποίος τον μύησε στο Βυζαντινό ύφος μαζί με τον Πρωτοψάλτη του Νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών Αθανάσιο Παπαναγιώτου, μαθητη του αείμνηστου άρχοντα Πρωτοψάλτη Αθανασίου Καραμάνη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο «ΑΧΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ» με τον καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο, όπου και απέκτησε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με γενικό βαθμό Άριστα. Ακολούθως, συνέχισε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα της Ευρωπαϊκής Μουσικής και απέκτησε τα Πτυχία Ωδικης, Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής. Σπούδα­σε παράλληλα φωνητική μουσική με την υψίφωνο Γιώτα Αντωνίου καθηγήτρια Μονωδίας, όπου και απέκτησε το Πτυχίο Ελαφρού Τραγουδιού.

Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την Παραδοσιακή Μουσική και συγκεκριμένα με την εκμάθηση του εγχόρδου παραδοσιακού οργάνου ταμπουρά - σάζι με τους καθηγητές Παραδο­σιακής Μουσικής Γεώργιο Καραφύλλη και στη συνέχεια με τον Χρίστο Τσιαμούλη.

Από το έτος 1997 μέχρι σήμερα διδάσκει Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Παραδο­σιακή Μουσική στο όργανο ταμπουρά στα Μουσικά Γυμνάσια - Λύκεια Πάτρας (μόνιμος) και Βαρθολομιού (με σύμβαση).

Έχει διδάξει Βυζαντινή Μουσική στο Πρωτότυπο Ωδείο Πατρών, στο Ελληνικό Ωδείο «Δημητρης Σινούρης» στο Παράρτημα Πάτρας, στο Ευρώπιο Ωδείο Πατρών, στο Ωδείο Φίλιπ­πος Νάκας Πατρών και στο Ωδείο Τέχνης & Τεχνολογίας Αθηνών.

Ασχολείται με τη σύνθεση της Βυζαντινής Μουσικής και έχει γράψει σε διάφορους ηχους Λειτουργικά, δοξαστικά Αγίων, μελοποιήσεις διαφόρων ψαλμών και ύμνων.

Τα Χριστούγεννα του 2003, ως υπεύθυνος και χοράρχης της χορωδίας «Βυζαντινό Ηχόχρω­μα», κυκλοφόρησε ψηφιακό δίσκο CD σε 5.500 χιλιάδες αντίτυπα μέσω της καθημερινής εφη­μερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ». Το CD περιέχει βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων και οργανικούς ύμνους με ταμπουρά και βιολί. Με την ίδια χορωδία έχει πραγματοποιησει διάφο­ρες εμφανίσεις, οι οποίες προβλήθηκαν από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ» και το τοπικό κανάλι «TELE TIME».

Επίσης, είναι δημιουργός της ιστοσελίδας «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» με την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ixoxroma.gr

Τέλος, το έτος 1990 υπηρέτησε το Ιερόν Αναλόγιον ως Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Μετα­μορφώσεως Σωτήρος Σκαγιοπουλείου Πατρών και διέκοψε για να εκπληρώσει τις στρατιωτι­κές του υποχρεώσεις. Μετά υπηρέτησε το Ιερόν Αναλόγιον από τη θέση του Λαμπαδαρίου από το Νοέμβριο του 1992 έως τον Μάιο του 2013 στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Πατρών και από τον Ιούνιο του 2013 έως σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών.