Home > ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / Η Ανάπτυξη των Βρεφών, των Παιδιών και των Εφήβων

Η Ανάπτυξη των Βρεφών, των Παιδιών και των Εφήβων

Laura E. Berk

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 100,70 στο καλάθι

 • Κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
 • Copyright 2016
 • Κωδ. Καταλ.6-Ε-161
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 41963712
 • Σελίδες 961
 • ISBN 978-960-508-191-1
 • Διαστάσεις 21 x 29
 • Barcode 9789605081911
 • Εξώφυλλο σκληρό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Έγχρωμο
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Μεταφρασμένο
 • Βάρος σε gr 2690

Στο βιβλίο παρουσιάζεται το σύνολο των κλασικών και νεότερων θεωριών και ερευνών μέσα από ιστορίες και φράσεις παιδιών και γονέων. Επισημαίνεται η συμβολή της βιολογίας και του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του παιδιού, εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο η ερευνητική διαδικασία μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων, παρουσιάζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ εθνικών ομάδων και πολιτισμών και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα πολιτικής που άπτονται της διασφάλισης της ευημερίας των παιδιών.

Το σύγγραμμα αυτό αποτελείται από εφτά φιλοσοφικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν φοιτητή που ολοκληρώνει ένα μάθημα πάνω στην ανάπτυξη των παιδιών:

1. Γνώση των βασικών θεωριών και των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της κάθε μίας από αυτές.
2. Αξιολόγηση των ερευνητικών στρατηγικών για τη διερεύνηση της ανάπτυξης των παιδιών.
3. Γνώση, τόσο της αλληλουχίας των σταδίων της ανάπτυξης, όσο και των διαδικασιών πάνω στις οποίες αυτά στηρίζονται.
4. Η σημασία του πλαισίου και της κουλτούρας για την ανάπτυξη των παιδιών.
5. Αποδοχή της κοινής συμβολής της βιολογίας και του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη.
6. Αποδοχή της αλληλεξάρτησης που υπάρχει ανάμεσα σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης - φυσιολογικός, γνωστικός, συναισθηματικός και κοινωνικός.
7. Έμφαση στην άρρηκτη σχέση θεωρίας, έρευνας και εφαρμογής.

Η διαλεύκανση του γρίφου της ανθρώπινης ανάπτυξης είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πρόκληση που η επιστήμη καλείται να αντιμετωπίσει. Η κατανόηση του τρόπου εξέλιξης των παιδιών σε ενήλικες μπορεί να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας για την ανθρώπινη φύση και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό στόχο και μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

I - ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
1. Ιστορία, Θεωρία και Εφαρμοσμένες Κατευθύνσεις

ΙΙ - ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2. Γενετικοί Παράγοντες και Περιβάλλον
3. Προγεννητική Ανάπτυξη
4. Τοκετός και το Νεογέννητο Βρέφος

ΙΙΙ - ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
5. Σωματική Ανάπτυξη στην Βρεφική και Νηπιακή Ηλικία
6. Γνωστική Ανάπτυξη στη Βρεφική και Νηπιακή Ηλικία
7.  Συναισθηματική και Κοινωνική Ανάπτυξη στη Διάρκεια της Βρεφικής Ηλικίας

ΙV - ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΔΥΟ ΩΣ ΕΞΙ ΕΤΩΝ
8. Η Σωματική Ανάπτυξη κατά την Πρώιμη Παιδική Ηλικία
9. Η Γνωστική Ανάπτυξη κατά την Πρώιμη Παιδική Ηλικία
10. Η Συναισθηματική και η Κοινωνική Ανάπτυξη κατά την Πρώιμη Παιδική Ηλικία

V - ΜΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΕΞΙ ΩΣ ΕΝΤΕΚΑ ΕΤΩΝ
11. Η Σωματική Ανάπτυξη κατά τη μέση Παιδική Ηλικία
12. Η Γνωστική Ανάπτυξη κατά τη Μέση Παιδική Ηλικία
13. Η Συναισθηματική και η Κοινωνική Ανάπτυξη κατά τη Μέση Παιδική Ηλικία

VI - ΕΦΗΒΕΙΑ: Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΟΤΗΤΑ
14. Η Σωματική Ανάπτυξη κατά την Εφηβεία
15. Η Γνωστική Ανάπτυξη κατά την Εφηβεία
16. Η Συναισθηματική και η Κοινωνική Ανάπτυξη κατά την Εφηβεία
17. Η Αναδυόμενη Ενηλικιότητα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )

 

( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε άλλον browser )

 

Η Laura E. Berk είναι διακεκριμένη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Illinois State University, όπου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες διδάσκει αναπτυξιακή ψυχολογία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Σπούδασε ψυχολογία στο University of California, Berkeley, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στην αναπτυξιακή και εκπαιδευτική ψυχολογία στο University of Chicago. Έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στο Cornell University, στο UCLA, στο Stanford University και στο University of South Australia.

H Berk έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με τις επιπτώσεις του σχολικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη των παιδιών, την ανάπτυξη της ομιλίας και, πιο πρόσφατα, τον ρόλο των παιχνιδιών προσποίησης για την ανάπτυξη. Η έρευνά της έχει χρηματοδοτηθεί από το U.S. Office of Education και το National Institute of Child Health and Human Development. Έρευνές της έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα περιοδικά του χώρου, μεταξύ των οποίων το Child Development, το Developmental Psychology, το Merrill-Palmer Quarterly, το Journal of Abnormal Child Psychology, το Development and Psychopathology και το Early Childhood Research Quarterly. Οι εμπειρικές έρευνες της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρουσίαση της δουλειάς της στο Psychology Today και το Scientific American. Έχει επίσης φιλοξενηθεί στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή MorningEdition, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί επίσης στο Parents Mag¬azine, στο Wondertime και στο Reader's Digest.

Η Berk έχει επίσης εργαστεί ως επιμελήτρια έρευνας για το Young Children και ως σύμβουλος-επιμελήτρια για το Early Childhood Research Quarterly. Τελευταία, εργάζεται και ως συνεργάτης επιμελήτρια για το Journal of Cognitive Education and Psychology. Έχει συμβάλλει στη συγγραφή βιβλίων πάνω στην πρώιμη παιδική ανάπτυξη, τον ρόλο των γονέων, τα παιχνίδια προσποίησης, την αυτορρύθμιση και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Έχει επίσης γράψει το κεφάλαιο για την ανάπτυξη στο The Many Faces of Psychological Research in the Twenty-First Century (Society for the Teaching of Psychology), το άρθρο για την κοινωνική ανάπτυξη στο The Child: An En¬cyclopedic Companion, το άρθρο για τον Vygotsky στο Encyclopedia of Cognitive Science και το κεφάλαιο για την εξιστόρηση (storytelling) ως εκπαιδευτικού εργαλείου για το Voices of Experience: Memorable Talks from the National Institute on the Teaching of Psychology (Association for Psychological Science).


Μεταξύ των βιβλίων που έχει συγγράψει περιλαμβάνονται τα εξής: Private Speech: From Social Interaction to Self-Regulation, Scaffolding Children's Learning: Vygotsky and Early Childhood Education, Landscapes of Development: An Anthology of Readings, και το A Mandate for Playful Learning in Preschool: Presenting the Evidence. Πέραν του Infants, Children and Adolescents, έχει γράψει τα γνωστά βιβλία Child Development και Development Through the Lifespan, τα οποία εκδόθηκαν από την εταιρεία Allyn and Bacon. Το βιβλίο της Awakening Children's Minds: How Parents and Teachers Can Make a Difference, απευθύνεται σε γονείς και δασκάλους.

Η Berk δραστηριοποιείται έντονα σε σκοπούς υπέρ των παιδιών. Πέρα από τις υπηρεσίες που παρέχει στην τοπική κοινότητά της, είναι μέλος του εθνικού συμβουλίου και πρόεδρος του συμβουλίου του Σικάγο για τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Jump-start, ο οποίος κάνει προσωπικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από οικογένειες χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου σε όλη τη χώρα, χρησιμοποιώντας φοιτητές και σπουδαστές ως εθελοντές για τις δράσεις αυτές. Η Berk είναι επίσης μέλος του Συνδέσμου Αμερικανών Ψυχολόγων (APA), Τομέας 7: Αναπτυξιακή Ψυχολογία.