Home > Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / Nouvelle Vague. Το Σινεμά παίζει με τον εαυτό του.

Nouvelle Vague. Το Σινεμά παίζει με τον εαυτό του.

Νίκος Τερζής

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 42,40 στο καλάθι

 • Κατηγορία Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
 • Copyright 30/01/2014
 • Κωδ. Καταλ.6-E-098
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 33134010
 • Σελίδες 498
 • ISBN 978-960-508-083-9
 • Διαστάσεις 22 x 25
 • Barcode 9789605080839
 • Εξώφυλλο σκληρό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Έγχρωμο
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
 • Βάρος σε gr 1675

Με οδηγό τη σημειωτική και αντλώντας από ποικίλες κινηματογραφικές θεωρίες (αλλά ακόμη και τα μαθηματικά και τη φυσική), ο Νικος Τερζής αναλύει βαθιά το κλασικό χολιγουντιανό κινηματογραφικό παράδειγμα, και περισσότερο τις πιο προωθημένες εκδοχές αφήγησης της Nouvelle Vague με τις αναρίθμητες επιδράσεις της μέχρι σήμερα. Ένα βιβλίο διδακτικό χωρίς διδακτισμούς, εμπεριστατωμένο και πολύ χρήσιμο.

Ορέστης Ανδρεαδάκης. Κριτικός Κινηματογράφου.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας".

Διευθυντής του περιοδικού "Σινεμά"

To βιβλίο αυτό δεν το οδηγεί μόνο η γνώση που φέρνει η επίπονη, πολύχρονη, εμπεριστατωμένη έρευνα αλλά κι ένα τεράστιο πάθος. Ο δαιμόνιος Μυτιληνιός καταφέρνει, αντλώντας από τις αξιοζήλευτες σπουδές του στη Νέα Υόρκη, να μας ταξιδέψει με μια σύνθεση διαλεκτική στη βαθιά δομή του κινηματογράφου. Με τρόπο διαφωτιστικό ανοίγει τη βεντάλια των δύο αντίθετων πόλων του δυτικότροπου κινηματογράφου. Τον βηματισμό και την ανάσα του βιβλίου εμπνέει ο ανήσυχος παλμός και η ρηξικέλευθη αισθητική που παρουσιάζουν, κόντρα στις συμβάσεις των απανταχού διεκπεραιωτών, κάποιες από τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες της καινοτόμου δεκαετίας του ’60, που ο κινηματογράφος, η γενέτειρα τέχνη κάθε οπτικοακουστικής αφήγησης έχει να παρουσιάσει.

Νίκος Κούνδουρος. Σκηνοθέτης.
Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδας

Ένα ακόμα ουσιαστικό και εμπνευσμένο στη σύνθεσή του πόνημα της ελληνικής και όχι μόνο κινηματογραφικής βιβλιογραφίας. Με τις σύγχρονες θεωρίες σαν οδηγούς στην ανάπτυξη της αφήγησής του, το βιβλίο του Νίκου Τερζή, διασταυρώνει πυκνά και εμπεριστατωμένα τα ιδεατά στοιχεία των ταινιών του Χθες με την ανοιχτή εξέλιξη της νέας κινηματογραφικής γραφής, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στη φόρμα. Όλα όσα η Τέχνη του Κινηματογράφου καλύπτει και αποκαλύπτει.

Τώνης Λυκουρέσης. Σκηνοθέτης.
Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με όχημα την κινηματογραφική αισθητική και ρωμαλέα γραφή, όχι των πολλαπλών αποχρώσεων του γκρι, παρουσιάζει το χολιγουντιανό παράδειγμα αφήγησης, και ως μεταίχμιο την περίπτωση του Welles, ενώ ερευνά τη βαθειά δομή του κινηματογραφικού μοντερνισμού του ’60, με επίκεντρο τη Nouvelle Vague η οποία, ανοίγοντας τη βασιλική οδό στην ανοικτή κινηματογραφική γραφή, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει κι από το πιο προχωρημένο μυθιστόρημα.

Γιώργος Πλειός. Καθηγητής.
Πρόεδρος του Τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε. Πανεπιστήμιο Αθηνών

To βιβλίο αυτό αναλύει τη φύση του κινηματογράφου, ενώ μελετά περισσότερο το μοντερνιστικό σινεμά, με επίκεντρο τη Nouvelle Vague και αιχμή του δόρατος το κινηματογραφικό παράδειγμα του Godard, το οποίο ερευνώντας πώς πραγματικά η πραγματικότητα είναι, υπήρξε προφητικό για τη ζωή και μπορεί να μιλήσει στο μέλλον.

Νίκος Σέκερης. Σκηνοθέτης-Παραγωγός.
Υπευθ. Κινηματογράφου. Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.


Ο Jean-Luc Godard είναι μόνο η αιχμή του δόρατος αυτού του βιβλίου, το όποιο (αν παραστήσουμε σχηματικά με τη μορφή ανισοσκελούς τριγώνου), έχει κορυφές αντιπαράθεσης στις δύο γωνίες της βάσης του τον χολιγουντιανό ρεαλισμό αληθοφάνειας και τον μοντερνισμό της γαλλικής Nouvelle Vague, αντίστοιχα.

Η κορυφή λοιπόν του τριγώνου είναι οι πολυποίκιλες εκδοχές της αφηγηματικής δομής και φόρμας στον κινηματογράφο (στο εύρος που επιτρέπει η ανάσα της οικονομίας του παρόντος ερευνητικού έργου). To βιβλίο εμπλουτίζουν δύο επιπλέον κεφάλαια για τους Luis Buñuel και Joseph Losey, τους δύο αυτούς κορυφαίους σκηνοθέτες, που όντας ενεργοί δεκαετίες πριν από τη γέννηση της Nouvelle Vague - με τον σπεσιαλίστα της τόλμης και της ελευθερίας Buñuel να επιδίδεται με σουρεαλιστική ακρότητα στον μοντερνισμό, ιδίως στα πρώτα κινηματογραφικά βήματά του - δέχτηκαν, ο καθένας με τον τρόπο του, την επίδραση της Nouvelle Vague, του πιο διάσημου κινηματογραφικού ρεύματος στην ιστορία του κινηματογράφου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1. Η σύνθεση και ο βηματισμός τον βιβλίου αναλυτικά
2. Η σημειωτική μέθοδος ανάλυσης μιας ταινίας
3. Ιστορική και αισθητική διερεύνηση τον χολιγουντιανού ρεαλισμού αληθοφάνειας
4. Citizen Kane, προπομπός του κινηματογραφικού μοντερνισμού
5. Ο μοντερνισμός στις άλλες τέχνες και στον κινηματογράφο
6. La Nouvelle Vague (to Νέο Κύμα)
7. Η θεωρία τον δημιουργού (auteur theory)
8. Brecht: η μπρεχτική κριτική της αστικής τέχνης και οι θεωρίες του για μια τέχνη επαναστατική
9. Αναλογική και ψηφιακή αντίληψη: ο ψηφιακός τρόπος αντίληψης ως συνειδητοποίηση και παρατήρηση των στοιχείων που απαρτίζουν την κατασκευή μιας κινούμενης εικόνας
10. Godard, η Χίμαιρα της Nouvelle Vague: το Σινεμά παίζει με τον Εαυτό τον. (Overview)
11. À bout de souffle (Με κομμένη την ανάσα, 1960): η διχοτόμηση ιστορίας και πλοκής
12. Πώς να διαβάσουμε τις πιο σημαντικές ταινίες (1959-1967) της πρώτης περιόδου του Godard; 
13. Πάντα στο Marienbad: η ψηφιακή αντίληψη και η απόλυτη μυθοπλασία
14. Joseph Losey: ερευνητής της παγίδευσης (The Servant, Accident)
15. Luis Bufluel (Tristana): το μαύρο χιούμορ χτυπά φορώντας τη μάσκα της αθωότητας
16. Ποιος είναι ο δρόμος για το Week-end;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 
 

Ο Νίκος Τερζής είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα ιστορίας και αισθητικής κινηματογράφου. Άνοιξε τα φτερά του για τις ΗΠΑ με υποτροφία που του παραχώρησε το Bethany College, West Va. Αρίστευσε στη φιλέρευνη περιπλάνηση στη Νέα Υόρκη και σε κινηματογραφικά μαθήματα στο Columbia University με τον σημειολόγο, σκηνοθέτη της avant-garde Peter Wollen του οποίου τη σημειωτική μέθοδο αξιοποιεί στο βιβλίο αυτό. Είναι αριστούχος απόφοιτος Μ.Α. Cinema Studies & B.FA. Film & Video Production. City University of New York.

Διδάσκει μαθήματα σκηνοθεσίας, μοντάζ, ψηφιακού βίντεο, αισθητικής κινηματογράφου στο Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Έχει δώσει διαλέξεις και δημοσιεύσει κείμενα για τον κινηματογράφο. Απασχολήθηκε ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κειμενογράφος και εκφωνητής σε μια πλειάδα τηλεοπτικών & κινηματογραφικών ειδών.