Home > ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ / Η Πρακτική της Επισκευής Ρολογιών

Η Πρακτική της Επισκευής Ρολογιών

Donald de Carle

Ίων

Τιμή | € 26,88 στο καλάθι

 • Κατηγορία ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ
 • Copyright 2000
 • Κωδ. Καταλ.1-ΠΑ-04
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος
 • Σελίδες 568
 • ISBN 960-411-011-Χ
 • Διαστάσεις 14 x 21
 • Barcode
 • Εξώφυλλο μαλακό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Α/Μ
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Μεταφρασμένο
 • Βάρος σε gr 688

Το βιβλίο αναλύει από τις πιο απλές διαδικασίες και λειτουργίες της επισκευής ρολογιών μέχρι και τα νέα των ηλεκτρονικών ρολογιών, ακόμα και τις μηχανές συγχρονισμού και ρύθμισης αυτών.

Δεν θεωρεί ο συγγραφέας τίποτα δεδομένο σε γνώσεις για τον τεχνίτη ωρολογοποιό και έτσι στις 566 σελίδες του βιβλίου ο κάθε επαγγελματίας ή σπουδαστής της Τέχνης-Επιστήμης της Ωρολογοποιίας θα βρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Προκαταρκτικά. Η αναγκαιότητα της πρακτικής. Εξοπλισμός για επιτυχία. Η άνεση στην εργασία. Πάγκος εργασίας, καρέκλα. Φυσικός και τεχνητός φωτισμός.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Μικρά και μεγάλα κατσαβίδια. Χρήση των κατσαβίδιων. Λαβίδες γενικού και ειδικού σκοπού. Χρήση των λαβίδων. Λαδικά, δοχεία λαδιού και στηρίγματα. Μεγεθυντικοί φακοί, τανάλιες, μυτοτσίμπηδα και πένσες, σφυριά, μοχλοί αφαίρεσης δεικτών, δίσκος θερμικής κατεργασίας, ξύλινα σουβλιά και σφουγγαράκια.

ΘΗΚΗ, ΚΑΝΤΡΑΝ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ. Η θήκη και τα μέρη αυτής. Ανοιγμα της θήκης. Αφαίρεση των δείκτων και του καντράν. Αφαίρεση του μηχανισμού κίνησης. Σωστός χειρισμός του μηχανισμού κίνησης.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ. Απεικόνιση κάθε εξαρτήματος του μηχανισμού κίνησης. Τυπικές ονομασίες των εξαρτημάτων του ρολογιού. Λεπτομερής εξέταση. Ρυθμίσεις στο μηχανισμό κίνησης. Τοποθέτηση δεικτών. Έλεγχος τελικής και πλευρικής ταλάντωσης του συγκροτήματος τροχών και του μηχανισμού αντιστάθμισης.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΧΛΩΝ ΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Σχεδιαστικό ανάπτυγμα και λειτουργία. Επιθεώρηση και ρύθμιση. Επιθεώρηης του μηχανισμού ασφάλισης. Ρυθμιστικοί όνυχες. Διόρθωση κλίσης υπερύψωσης. Διόρθωση γωνίας έλξης. Γωνία των ρυθμιστικών ονύχων. Εξωτερικός και εσωτερικός κλονισμός. Γωνία μοχλού. Αφαίρεση του ελατηρίου αντιστάθμισης. Ρυθμίσεις του μοχλού. Τοποθέτηση πίρου ασφάλειας. Τοποθέτηση νέου ωστικού πίρου.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΜΕ ΠΑΛΕΤΕΣ ΠΙΡΩΝ. Διόρθωση του μηχανισμού ασφάλισης. Ρυθμίσεις του μοχλού. Επισκευή του ασφαλιστικού πίρου. Διόρθωση ωστικού πίρου. Τοποθέτηση νέων πίρων ρυθμιστικού όνυχα. Διόρθωση κλίσης υπερύψωσης.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΡΟΧΩΝ: ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ. Ατρακτοι και άξονες στήριξης. Κατακορύφωση και τοποθέτηση αντιτριβικών δακτυλίων. Τριβή εμπλοκής και απεμπλοκής. Μορφές των δοντιών των γραναζιών: Επικυκλοειδές, κυκλοειδές, κυκλικό τόξο, ενειλιγμένη. Οδοντωτοί τροχοί πολλαπλασιασμού. Χρήση του μετρητικού τομέα, του μικρομέτρου και των μετρητικών βερνιέρων. Έλεγχος και διόρθωση του βάθους οδόντωσης. Χρήση των εργαλέιων ρύθμισης βάθους οδόντωσης, εφελκυσμού τροχών και διαμόρφωσης της άκρης των τροχών.

ΤΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟ ΕΛΑΤΗΡΙΟ. Επισκευές και ρυθμίσεις τυμπάνου. Σωστή τοποθέτηση του άξονα. Αναλογίες και εργαλέια τύλιξης κύριου ελατηρίου. Καθαρισμός, χειρισμός και επανατύλιξης κύριου ελατηρίου. Τοποθέτηση νέων άκρων στο κύριο ελατήριο. Τοποθέτηση νέου άγκριστρου στο τύμπανο. Διατάξεις ολίσθησης κυρίου ελατηρίου. Όνυχες επανατύλιξης.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΛΑΔΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ. Καθαρισμός του καντράν των ρυθμιστικών ονύχων των μικροσκοπικών εξαρτημάτων του ελατηρίου αντιστάθμισης και του συγκροτήματος των οδοντωτών τροχών. Σωστό λάδωμα των ρουμπινιών. Λάδωμα του μηχανισμού διαφυγής. Διάγραμμα αρχικού λαδώματος του ρολογιού. Υποδοχείς μηχανισμού κίνησης.

ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ. Προπαρασκευή των εξαρτημάτων. Χρήση της μηχανής. Φροντίδα των διαλυμάτων.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΙΔΑ ΚΟΥΡΔΙΣΜΑΤΟΣ. Βλάβες σφάλματα και θεραπεία αυτών.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΛΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΣΜΟΣ. Συμβατικά σύμβολα. Ρύθμιση στον ακριβή χρόνο. Μηχανισμός ζυγοστάθμισης αντιστάθμισης και εξισορρόπησης. Λειτουργία των βιδών χρονισμού. Δοκιμή σε διάφορες θερμοκρασίες. Βίδες θερμοκρασιακής αντιστάθμισης. Μείωση του βάρους των βιδών αντιστάθμισης. Διάγραμμα θερμοκρασιακής ρύθμισης. Ισοστάθμιση. Απλή αντιστάθμιση. Πλεονεκτήματα του Ελινβάρ και του βηρυλλίου. Ταλάντωση. Στερέωση στο κέντρο. Θέση κεντρικής στερέωσης.

ΥΠΕΡΠΕΡΙΕΛΙΞΗΣ BREGUET. Σχεδίαση της καμπύλης Lossier. Σχεδίαση καμπύλης για την εφαρμογή υπερπεριέλιξης σε επίπεδο ελατήριο. Σχηματισμός υπερπεριέλιξης και ειδικά εργαλεία για το σκοπό αυτό. Στερέωση στο στήριγμα.

ΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ. Μέτρηση του τόξου ταλάντωσης. Αναγκαιότητα σωστής ανάρτησης του ελατηρίου αντιστάθμισης. Χρήση του οδοντωτού κανόνα χρονισμού του ρολογιού. Πίνακας του ρολογιού. Πίνακας των σημείων ανάρτησης. Τροποποίηση του άκρου της ράβδου του αξονίσκου στήριξης. Ρύθμιση της ενδεικτικής ακίδας. Ζύγιασμα για τη ρύθμιση θέσης. Φύγόκεντρη δύναμη. Ρύθμιση θέσης. Έλεγχος ισοχρονισμού. Πίνακας συσσωρευμένου καθημερινού σφάλματος. Χρονισμός θέσεων και θερμοκρασιών. Πίνακας διόρθωσης ρυθμού προπορείας. Πίνακας διόρθωσης ρυθμού επιπορείας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ. Υλικά λείανσης. Λιμάρισμα. Κατασκευή του πίρου αντιστάθμισης. Κατασκευή του ελατηριωτού όνυχα. Εργαλεία λοξοτόμησης και κοπής. Χονδρική και λεπτομερής λείανση. Χρήση του κοχλιωτού εργαλείου. Τρόχισμα και λείανση του χάλυβα.

ΤΟΡΝΕΥΣΗ. Ακόνισμα του χαρακτικού εργαλείου. Προετοιμασία και χρήση του εργαλείου στίλβωσης. Διαμόρφωση αξονίσκων στήριξης. Κατασκευή στροφέων αξονίσκων στήριξης. Προσαρμοργή του τροχού αντιστάθμισης. Στίλβωση των αξονίσκων στήριξης. Προσαρμογή τροχού αντιστάθμισης. Στίλβωση των αξονίσκων στήριξης.

O ΤΟΡΝΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ. Φροντίδα του τόρνου. Οδήγηση με το χέρι, το πόδι, ή κινητήρα. Σπαστά τσοκ και χρήση αυτών. Λείανση με τον τόρνο. Τόρνευση μιας ράβδου αντιστάθμισης στον τόρνο. Διαχωρισμός. Το εργαλέιο jacot. Κατασκευή κοπτικών εργαλείων. Χρήση και συντήρηση των εργαλείων λείανσης. Χρήση του τσοκ κεριού. Τόρνευση μεταξύ των κέντρων. Χρήση της τροχαλίας ασφάλειας. Ρύθμιση και ευθυγράμμιση του τροχού αντιστάθμισης. Το βηματικό τσοκ. Κυρτοσκελής διαβήτης και οδηγός. Κυρτοσκελλής διαβήτης αμερικανικού τύπου. Τοποθέτηης νέου κεντρικού πινιόν. Διαμόρφωση στρογγυλής πατούρας με τόρνευση. Προσαρμογή καινούργιου σωληνωτού πινιόν. Λείανση εγκοπής. Τόρνευση καινούργιου άξονα τύλιξης. Τρόχισμα εξαρτημάτων τετραγωνικής διατομής. Προσαρμογή στον τόρνο. Τοποθέτηση νέου αξονίσκου στήριξης. Κατασκευή τρυπανιού. Κατασκευή, σκλήρυνση και ανόπτηση τρυπανίων. Εργαλείο αξονίσκων στήριξης των ράβδων αντιστάθμισης. Επεξεργασία του τυμπάνου με τον τόρνο. Ειδικά κοπτικά εργαλεία. Χρήση της ολισθαίνουσας βάσης συγκράτησης. Χρήση του εργαλείου λείανσης κοχλιοκεφαλών. Γενικής χρήσης τσοκ. Μπρούτζινο τσοκ. Τσοκ διάτρητου δίσκου. Αυτό-κεντραρισμένο τσοκ. Διάτρηση μπούτζου. Εργαλείο επικάλυψης. Κοπή τροχών. Αναδίπλωση. Λιμάρισμα τετράγωνης τρύπας. Αφαίρεση σκουριάς από χαλύβδινους μηχανισμούς.

Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ. Εξέταση της πλάκας 3/4 του οδοντωτού τυμπάνου κίνησης. Αγγλικός μοχλός διαφυγής. Ονυχωτός οδοντωτός τροχός διαφυγής. Αγκυρωτός οδοντωτός τροχός διαφυγής. Μαρκάρισμα των ρουμπινιών. Βαθειά ενδφήνωση. Καθαρισμός του συγκροτήματος τροχών. Εξέλικτρο κίνησης με μοχλό αγγλικού τύπου. Κατασκευή καινούργιου όνυχα εξέλικτρου. Τοποθέτηση καινούργιας καστανιάς εξέλικτρου. Τοποθέτηση καινούργιου όνυχα. Έλεγχος διατήρησης ισχύος. Τοποθέτηση τετραγωνικού άγκιστρου στο κύριο ελατήριο. Καθαρισμός και τοποθέτηση αλυσίδας εξέλικτρου. Πλήρης πλάκα μηχανισμού κίνησης με μοχλό αγγλικού τύπου. Χρήση της ρυθμιστικής ράβδου.

ΑΝΤΙΤΡΙΒΙΚΑ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ Συσκευές τοποθέτησης αντιτριβικών ρουμπινιών. Ειδικά εργαλεία και αξεσουάρ. Αντικατάσταση αντιτριβικων ρουμπινιών. Τοποθέτηση νέων αντιτριβικών ρουμπινιών. Τοποθέτηση ρουμπινιού αντιστάθμισης. Τοποθέτηση λειασμένου ρουμπινιού. Τοποθέτηση ρουμπινιού με το χέρι.

ΑΝΤΙΚΡΑΔΑΣΜΙΚΑ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ. Θεωρία της επινόησης. Μέθοδοι κατασκευής. Λεπτομέρειες των συστημάτων των "Incabloc, "Parechoc"και "Shockresist". Καθάρισμα και λάδωμα.

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΙΣΗ. Μαγνητισμός και πώς αυτός επηρεάζει το ρολόι. Μέρη του ρολογιού που επηρεάζονται από το μαγνητισμό. Απομαγνήτιση. Ανίχνευση του μαγνητισμού. Μηχανή τροφοδοτούμενη από το δίσκο. Μηχανή τροφοδοτούμενη από μπαταρία. Μηχανή που χρησιμοποιεί μπαταρία και πηνίο δόνησης. Απομαγνήτιση χωρίς ρεύμα από το δίκτυο ή μπαταρία.

ΑΔΙΑΒΡΑΧΕΣ ΘΗΚΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ. Γιατί ένα ρολόι πρέπει να είναι αδιάβροχο. Δοκιμή βύθισης. Δοκιμή ύπό πίεση. Δοκιμή κενού. Σε περίπτωση που το νερό διαπεράσει και εισέλθει στη θήκη. Μέθοδοι ερμητικής σφράγισης κουρδιστηριού και αυλακωτού πλαισίου. Ειδικά εργαλεία ανοίγματος θήκης και χρήση αυτών. Εργαλεία ανοίγματος γενικής χρήσης. Εγγύηση "αδιάβροχου" ρολογιού.

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΜΕ ΔΙΑΠΑΣΩΝ ACCUTRON ΤΗΣ BULOVA. Ο μηχανισμός κίνησης. Απαιτούμενα εργαλεία. Αφαίρεση του μηχανισμού κίνησης. Διαδικασία διάγνωσης. Διαδικασία ρύθμισης. Έλεγχος των ηλεκτρονικών μερών. Έλεγχος των μηχανικών μερών.

ΜΗΧΑΝΕΣ ΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΡΟΛΟΓΙΩΝ. Χρήση του καταγραφέα ρυθμού. Διάγνωση σφαλμάτων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Μερικοί από τους 101 λόγους που είναι πιθανό να προκαλέσουν σταμάτημα ενός ρολογιού.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Ένα πρότυπο για ποιοτική εργασία. Δεκατέσσερα σημεία προσοχής στο σέρβις των ρολογιών.