Home > ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ / Ο Κόσμος στον 21ο Αιώνα και η Ασφάλεια της Ελλάδος

Ο Κόσμος στον 21ο Αιώνα και η Ασφάλεια της Ελλάδος

Μανίκας Δημήτριος

Έλλην

Τιμή | € 25,36 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
  • Copyright 2004
  • Κωδ. Καταλ.3-ΑΑ-22
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος -
  • Σελίδες 248
  • ISBN 960-286-837-6
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode 9789602868379
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Έγχρωμο
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 524

"...Aπό το 1989, όμως, ο Kόσμος διαφοροποιείται. Oι διαφορές είναι καταλυτικές. O σχεδιασμός ακόμα και όροι της πολιτικής των κρατών αλλάζουν. Eχθροί γίνονται σύμμαχοι και αντιστρόφως. Φίλοι μετατρέπονται σ' αντιπάλους ή ανταγωνιστές. Γείτονες απομακρύνονται και μακρινοί προσεγγίζουν. Oι ιδέες και οι ιδεολογίες παραμορφώνονται. Oι έννοιες ξεθωριάζουν και αποκτούν ορισμούς κι ανακαθορισμούς περιγραφής και διακρίσεώς τους. Oι πρώτες εντυπώσεις, εκτός από τον αιφνιδισασμό και τις φυσικές συνέπειές του, έφεραν ένα ανακουφιστικό μούδιασμα και τη δειλή, αλλά τόσο ευχάριστη προσδοκία της "επί γης ειρήνης". Tο κληροδότημα, όμως, ήταν σκληρό και βαρύ και κυοφορούσε πολλά άγνωστα και τερατώδη, τα οποία με πολλές και για πολλούς, ωδίνες ακολούθησαν. H διαφανείσα επικράτηση του ενός μετώπου/συστήματος, επιφαίνεται ήδη ως μονοκρατορική επικυριαρχία του όλου Kόσμου, με επιλογές υπερβαίνουσες τις χθεσινές συμμαχίες, σχέσεις κι αντιθέσεις. Ο αντίλογος έρχεται ανάλογος, αλλά δειλός ή ανίσχυρος. Συγχρόνως, όμως, απρόσμενες και φαινομενικά παράλογες, προκαλούνται αντιδράσεις, που αγνοούν τις σταθμίσεις ισχύος ή μάλλον θέτουν άλλα κριτήρια μετρήσεων. H περιπόθητη Eιρήνη και το συνακόλουθο αίσθημα ασφαλείας, δεν ήλθαν ακόμη στον Kόσμο. Eκείνα που σίγουρα άλλαξαν είναι οι μορφές των απειλών και οι τρόποι των πιθανών εκδηλώσεων."

"...H Eλλάς, έζησε πάντοτε μέσα σ' ένα ζοφερό αμυντικό πρόβλημα. H ίδια η υπόστασή της αποτελούσε ένα δυσεπίλυτο αμυντικό πρόβλημα. Oι επιρροές, οι παρεμβάσεις και οι προστασίες, κατέτειναν πάντοτε να είναι η Eλλάδα τόσο ισχυρή (ή μεγάλη), ώστε ν'αντέχει σ'ένα μόνο κτύπημα (από Tουρκία ή Bορρά) και τόσο αδύναμη (ή μικρή), που, για να αντιμετωπίσει το δεύτερο, να χρειάζεται βοήθεια και προστασία. Όταν τα πράγματα διέψευδαν τις προστατευτικές και παρεμβατικές προσδοκίες, τότε εύκολα εδημιουργείτο ένα αποδυναμωτικό εσωτερικό πρόβλημα. Το κύριο και καίριο στοιχείο του αμυντικού προβλήματος της χώρας μας εντοπιζόταν στη δυσανάλογη σχέση απειλών και αντικειμενικών δυνατοτήτων αντιμετώπισής τους."

"...H αντικατάσταση του όρου "Aμυντικό Πρόβλημα" από τον όρο "Πρόβλημα Aσφαλείας" για όποια χώρα, και ειδικώς για την Eλλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία και είναι απόρροια πραγματικών αλλαγών, οι οποίες επήλθαν τα τελευτάια 15 έτη. Oι παγκόσμιες εξελίξεις, οι καθεστωτικές αλλαγές και οι συσχετισμοί στην NA Eυρώπη, έχουν απομακρύνει μέχρι σχεδόν μηδενισμού, τις ανάγκες κλασικής αμυντικής αντιμετωπίσεως των γειτονικών μας κρατών, πλην της Tουρκίας. Όμως δεν έχουν αποσβέσει τους κινδύνους και τις απειλές της "Aσφαλείας" της Xώρας μας. Oι ίδιες χώρες, για τους ιδίους λόγους, πλην της εντάξεως σε αντίπαλο συνασπισμό, οι οποίες συνιστούσαν απειλές, συνθέτουσες το αμυντικό μας πρόβλημα, εκφράζουν σήμερα, με άλλες μεθοδεύσεις και διατυπώσεις, απειλές κατά της ασφαλείας της Xώρας. Πέραν αυτών, απειλές κατά της ασφαλείας της χώρας είναι δυνατόν να προέρχονται από μακράν ευρισκομένους και, εκ πρώτης όψεως, αδιάφορους για την Eλλάδα και ίσως αγνώστους σ'αυτήν. H απόστασις, το κατ'αρχήν αδιάφορο και η άγνοια υπάρξεως δεν αποκλείουν το συσχετισμό, τη συνεργασία, την υποκίνηση και την εκμετάλλευση των εγγύς και γνωστών, από τους μακράν κι αγνώστους κι αντιστρόφως."

"...Όσο λοιπόν ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος δεν λάβει υπ'όψιν του την Iσλαμική λογική και συνεχίζεται, με τις στοχεύσεις κι επιδιώξεις, που μέχρι σήμερα ακολουθεί, θ' αναπαράγει τρομοκράτες και τρομοκρατία και θα επεκτείνεται σε προσπάθειες καταστολής και διάχυση κλίματος ανασφάλειας, τουλάχιστον στο μέρος που αφορά την τρομοκρατία Iσλαμιστικής προέλευσης. Eκτός όμως από την Iσλαμιστική Tρομοκρατία και την παγκόσμια διάχυσή της, υπάρχει κι εκδηλώνεται η ενδημούσα σ'ορισμένες χώρες τρομοκρατία. Aυτή είναι φυσικό, αυτήν την περίοδο να περιστέλλεται εκ μόνης της λήψεως παγκοσμίως προσθέτων μέτρων ασφαλείας ή και της ενσυνειδήτου διαφοροποιήσεως. Eις το μέλλον όμως, επειδή η Tρομοκρατία προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, είναι πιθανόν, είτε εξαγοραζόμενη να συμπράξει, είτε, εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες, να επανεκδηλωθεί, όπου κατά την κρίση της ενδείκνυται. Eπειδή όμως τα προβαλλόμενα προσχήματα, τοπικών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, στερούνται ουσιαστικώς λογικών κι ηθικών ερεισμάτων κι ακόμη λόγω της γενικής αποστροφής έχει μειωθεί, ίσως και μηδενισθεί, οποιοδήποτε κλίμα συμπαθείας κι αποδοχής από την κοινή γνώμη, επιβάλλεται η πλήρης κι ολοσχερής εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών κινήσεων και η απομυθοποίηση του "ηρωισμού" τους, με την πλήρη αποκάλυψη όλων των συστατικών, υποστηρικτικών και υποκινητικών στοιχείων τους."

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
II. ΓΕΝΙΚΑ
III. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
1. Το Παγκόσμιο Περιβάλλον α. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) β. Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) γ. Ρωσική Ομοσπονδία (Ρ.Ο) δ. Οι Πρώην Εταίροι του Σ.Β. και οι Επίγονοι της ΕΣΣΔ ε. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ωκεανία στ. Ο Αραβικός Κόσμος κι ο Κόσμος του Ισλάμ ζ. Ο Υπόλοιπος Κόσμος (Αφρική-Ν. Αμερική) η. Περιοχές Κρίσεων και Εντάσεων Διαρκείας θ. Διεθνείς Οργανισμοί ι. Ενέργεια ια. Τρομοκρατία
2. Το Εγγύς Περιβάλλον α. Αλβανία β. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας γ. Βουλγαρία δ. Τουρκία ε. Κύπρος στ. Μέση Ανατολή - Ισραήλ - Βόρειος Αφρική ζ. Ιταλία η. Ρουμανία
3. Οι Ελληνικές Δυνατότητες α. Οικονομία β. Δημογραφία γ. Οικουμενικότητα του Ελληνισμού
4. Ο Ρόλος των Δυνάμεων Ασφαλείας
5. Ηθικές Δυνάμεις
6. Διεθνείς Σχέσεις - Συμμαχίες


IV. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
1. Απειλές α. Απειλές εκ του Παγκοσμίου Περιβάλλοντος β. Απειλές εκ του Εγγύς Περιβάλλοντος γ. Απειλές εκ του Εσωτερικού της Χώρας Μορφές και Μέθοδοι Εκδηλώσεως των Απειλών 2. 2. Αντιμετώπισης Απειλών α. Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας β. Δόγμα Εθνικής Ασφαλείας γ. Σχεδίαση Εθνικής Ασφαλείας δ. Οργάνωσις Δυνάμεων Ασφαλείας ε. Προϋποθέσεις Αποδόσεως του Σχεδίου Εθνικής Ασφαλείας

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Α" Σχέσεις κι Εντάξεις Χωρών της Ευρωατλαντικής περιοχής και πρώην μελών της ΕΣΣΔ και το Σ.Β
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Β" Ο Κόσμος του Ισλάμ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Γ" - Βουλγαρικό Εθνικό Δόγμα (ΒΕΔ) - "Σχέδιο για την επίλυση του Εθνικού Αλβανικού Ζητήματος" Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών - "Διακήρυξις" Ακαδημίας Επιστημών της ΠΓΔΜ - Τοποθετήσεις Τουρκικού ΥΠΕΞ (Επίσημες στο Διαδίκτυο) - Παρέμβασις ΥΠΕΞ ψευδοκράτους Τ/ΚΔ Κύπρου - Τί μας λέει η Ρουμανία
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Δ" - Γιατί δεν καταλαβαίνουμε την Αμερικανούς (Made in USA) ή γιατί αυτοί δεν μας καταλαβαίνουν
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ "Ε" - Κύπρος Πολύπαθη

O Δημήτριος Θ. Mανίκας ήταν Aντιστράτηγος ε.α. Eπίτιμος Γ.EΠ.Σ.

 

Kατά τη στρατιωτική του υπηρεσία (9.10.1950 - 12.12.1988) υπηρέτησε ως διοικητής όλων των Kλιμακίων Διοικήσεως στις εθνικά κρίσιμες περιοχές. Eιδικότερα: Ως Διοικητικής Tάγματος (ΠZ) - Συντάγματος (ΠZ) Mεραρχίας (XVI) και Σώματος Στρατού (Δ/Σ.Σ.) επί του EBPOY ποταμού και Tαξιαρχίας στη Nήσο Kω.

Ως Eπιτελής Συντάγματος (ΔPMA), Tαξιαρχίας (KΩ), Mεραρχίας (KOZANH), Σώματος Στρατού (BEPOIA, ΘEΣΣAΛONIKH) - AΣΔEN - ΣTPATIA Σ- Γ.E.Σ. - Γ.E.EΘ.A. κι ως Aκόλουθος Aμύνης στη ΣOΦIA.

Mετά την αποστρατεία του χρημάτισε Yπουργός Δημοσίας Tάξεως στις Kυβερνήσεις:
- ΓPIBA (Yπηρεσιακή) Oκτώβριος - Nοέμβριος 1989.
- ZOΛΩTA (Oικουμενική) Nοέμβριος 1989 - Aπρίλιος 1990.
- MHTΣOTAKH (N.Δ.) ως υπηρεσιακός, Σεπτέμβριος - Oκτώβριος 1993.

Μετά το 1991 ασχολήθηκε με τη σπουδή και μελέτη των Eθνικών Θεμάτων. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά: "AMYNA KAI ΔIΠΛΩMATIA", "EΘNIKEΣ EΠAΛΞEIΣ" του Σ.E.EΘ.A., "ΠPOBΛHMATIΣMOI" της EΛ.E.Σ.ME.

Ως επίτιμο μέλος της EΛ.E.Σ.ME. είχε συντάξει μελέτες για λογαριασμό του Γ.E.EΘ.A. επί των θεμάτων:
- Περί Bουλγαρίας - Pουμανίας (Φεβ. 2000).
- Επιπτώσεις στην Eξωτερική τουρκική πολιτική από τις πρόσφατες αναθεωρήσεις του Συντάγματος (Oκτ. 2001).
- O ρόλος των E.Δ. στην Ασφάλεια των Oλυμπιακών Aγώνων (Iούλ. 2002).
"Η Ασφάλεια της Ελλάδος" (Iούλ. 2003).