Home > ΧΟΜΠΙ - ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ / Αρχές και Μορφές Σχεδίου

Αρχές και Μορφές Σχεδίου

Wong Wucius

Ίων

Τιμή | € 22,26 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΧΟΜΠΙ - ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
  • Copyright 2009
  • Κωδ. Καταλ.1-Π-17
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 122079720
  • Σελίδες 356
  • ISBN 960-411-169-8
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode 9789604111695
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Μεταφρασμένο
  • Βάρος σε gr 605

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρει τους κανόνες των επιπέδων αφηρημένων σχεδίων.

Το δεύτερο μέρος ασχολείται με τη δημιουργία του τρόπου και με έμφαση στην αντιπροσωπευτική ή απεικονιστική εμφάνιση.

Στο τρίτο μέρος εξετάζεται η χρήση των γραμμικών και διαγραμμικών υλικών στην δημιουργική μεταφορά των ελεύθερων αντικειμένων στην πραγματικότητα.

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από τότε που εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο για το σχέδιο με τίτλο "Βασικές Αρχές του Δισδιάστατου Σχεδίου". Από τότε έγραψα ακόμα τρία βιβλία: "Αρχές του τρισδιάστατου Σχεδίου" το 1977, "Βασικές Αρχές Σχεδίου με Χρώμα" το 1987 και "Αρχές τρισδιάστατου Σχεδίου" το 1988. Καθένα ήταν ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα.

Χρησιμοποίησα όμως μια κοινή ορολογία και ένα κοινό τρόπο προσέγγισης και για τα τρία. Η τακτική αυτή ώθησε τον έκδοση μου αλλά και εμένα προσωπικά στην αναζήτηση της συγγραφής ενός βιβλίου που θα ήταν "συνδυαστικό".

Θα περιείχε δηλαδή μια γενική εισαγωγή και γλωσσάρι και τις απαραίτητες παραπομπές και που τελικά θα συνδύαζε τα τρία βιβλία σ' ένα ενιαίο σύνολο. Επειδή όμως υπάρχει ένα όριο σε μέγεθος, αυτός ο τόμος δεν περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο "Αρχές Σχεδίασης με Χρώμα". το οποίο καθώς περιέχει τη θεωρία των χρωμάτων μπορεί να παραμείνει ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα.


W. Wong

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Βασικές αρχές εγκατάστασης ενός υπολογιστή. Προγράμματα σχεδιασμού και γραφικών. Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα. Αρχίζοντας τη σχεδίαση. Δημιουργώντας ένα σχήμα. Δημιουργώντας ένα σύνθετο σχήμα. Ενεργοποιώντας την επανάληψη. Δημιουργία ακτίνωσης. Δημιουργία διαβαθμίσεων. Δημιουργία παρόμοιων χαρακτηριστικών. Ενεργές και ορατές δομές. Σχήματα παρουσίασης. Τριασδιάστατες εικόνες. Προχωρώντας στο κύριο κείμενο.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. Εισαγωγή. Τι είναι σχεδιασμός. Η οπτική γλώσσα. Ερμηνεύοντας την οπτική γλώσσα. Στοιχεία του σχεδιασμού. Νοητά στοιχεία. Οπτικά στοιχεία. Σχετικά στοιχεία. Πρακτικά στοιχεία. Το πλαίσιο αναφοράς. Το θεματικό επίπεδο. Σχέδιο και δομή.

ΣΧΕΔΙΟ. Το σχέδιο και τα νοητά στοιχεία. Το σχέδιο με τη μορφή σημείου. Το σχέδιο με τη μορφή γραμμής. Το σχέδιο με τη μορφή επιπέδου. Το σχέδιο με τη μορφή όγκου. Θετικοί κι αρνητικοί σχηματισμοί. Σχεδιασμός και κατανομή χρώματος. Οι σχέσεις μεταξύ των σχημάτων. Επιδράσεις του χώρου στις σχέσεις μεταξύ των σχημάτων.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ. Μονάδες σχεδίων. Επανάληψη των μονάδων σχεδίων. Είδη επανάληψης Μεταβολές στην επανάληψη. Μικρές και μεγάλες μονάδες σχεδίων. Ο συνδυασμός των τεσσάρων κύκλων. Επανάληψη και αντανάκλαση. Σημειώσεις σχετικά με τις ασκήσεις.

ΔΟΜΗ. Συμμετρική δομή. Ημι-συμμετρική δομή. Ασύμμετρες δομές. Αδρανής δομή. Ενεργή δομή. Αόρατη δομή. Ορατή δομή. Επαναληπτική δομή. Η βασική κάνναβος. Μεταβολές της βασικής καννάβου. Πολλαπλές επαναληπτικές δομές. Μονάδες σχεδίων και δοκιμες υποδιαίρεσεις. Επανάληψη της τοποθετήσεως. Επιβολή των επαναληπτικών δομών. Σημειώσεις σχετικά με τις ασκήσεις.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ. Ομοιότητα των μονάδων σχεδίων. Ομοιότητα στα σχέδια. Ομοιότητα και κλιμάκωση. Η δομή ομοιότητας. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ. Κλιμάκωση των μονάδων σχεδίων. Κλιμάκωση του επιπέδου. Κλιμάκωση στο χώρο. Κλιμάκωση στο χώρο. Ο τρόπος της κλιμάκωσης. Η ταχύτητα κλιμάκωσης. Σχεδιασμοί κλιμάκωσης. Η δομή κλιμάκωσης. Εναλλασσόμενη κλιμάκωση. Η σχέση των μονάδων σχεδίων και των δομών σε έναν σχεδιασμό κλιμάκωσης. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις.

ΑΚΤΙΝΩΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Χαρακτηριστικά ενός ακτινωτού σχεδιασμού. Η ακτινωτή δομή. Η φυγόκεντρος δομή. Η ομόκεντρη δομή. Η κεντρομόλος δομή. Η επανατοποθέτηση των ακτινωτών δομών. Ακτίνωση και επανάληψη. Ακτίνωση και κλιμάκωση. Δομικές υποδιαιρέσεις και μονάδες σχεδίων. Μονάδα σχεδίων σε μια ακτίνωση. Μονάδες σχεδίων μεγάλου μεγέθους. Ακανόνιστη και παραποιημένη ακτίνωση. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις.

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Η ανισορροπία ανάμεσα στις μονάδες σχεδίων. Ανισορροπία μέσα στις δομές. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ. Αντίθεση,ομαλότητα και ανισορροπία. Αντίθεση των οπτικών και σχετικών στοιχείων. Αντιθέσεις μέσα σε ένα σχέδιο. Η δομή αντιθέσεων. Κυριαρχία και έμφαση. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις. ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ. Συγκέντρωση των μονάδων σχεδίων στις συμμετρικές δομές. Η δομή συγκέντρωσης. Οι μονάδες σχεδίων σε δομές συγκεντρώσεων. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις. ΥΦΗ Οπτική υφή. Η δημιουργία οπτικής υφής. Κολάζ. Απτή υφή. Φωτεινότητα και χρώμα στη απτή υφή. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις.

ΧΩΡΟΣ Θετικός και αρνητικός χώρος. Επίπεδος και θεωρητικός χώρος. Επίπεδα σχέδια σε θεωρητικό χώρο. Ένταση και βάθος στο θεωρητικο χώρο. Αναπαράσταση του επίπεδου στο θεωητικό χώρο. Ταλάντευση και αντίθεση στο χώρο. Σημειώσεις πάνω στις ασκήσεις.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Σχέδιο. Τρισδιάστατο σχέδιο. Σχέδιο δύο διαστάσεων. Σχέδιο και σχήμα. Πλαίσιο αναφοράς. Σχέδιο και χώρος. Η απεικόνιση του σχεδίου. Απεικόνιση με γραμμές. Απεικόνιση με σημεία. Απεικόνιση με υφή. Είδη σχεδίων. Παραστατικά σχέδια. Φυσικά σχέδια. Σχέδια φτιαγμένα από τον άνθρωπο. Λεκτικά σχέδια. Αφηρημένα σχέδια. Είδη σχημάτων. Καλλιγραφικά σχήματα. Οργανικά σχήματα. Γεωμετρικά σχήματα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Σχεδιασμός και σχέδιο. Απλά σχέδια. Πολυμερή σχέδια. Σύνθετα σχέδια. Μονάδες σχεδίων. Σχήματα αποτελούμενα από πολλές μονάδες. Δημιουργώντας γεωμετρικά σχήματα. Ευθείες γραμμές. Κύκλοι. Τόξα. Συνδυάζοντας ευθείες γραμμές. Συνδυάζοντας τους κύκλους. Συνδυασμός τόξων. Συνδυάζοντας ευθείες γραμμές, κύκλους και τόξα. Γωνίες και έντονα σημεία. Η προσθήκη των επίπεδων. Η αποκοπή των επίπεδων. Η αλληλοδιείσδυση των επίπεδων. Ο πολλαπλασιασμός των επίπεδων. Η διαίρεση των επιπεδων. Μεταβάλλοντας το μέγεθοςτων επιπέδων. Ο μετασχηματισμός το μέγεθος των επιπέδων. Πτύχωση των επίπεδων. Δημιουργώντας τον όγκο. Ομαλότητα. Απόκλιση. Συμμετρία. Ασυμμέτρια. Δημιουργώντας οργανικά σχήματα. Καμπύλες με σχήμα Cκαι S. Σχήματα με αιχμηρές άκρες. Σχήματα με στρογγυλεμένες άκρες. Τα σχήματα των σημέιων σύνδεσης και των συνδέσμων. Ο διαχωρισμός η τεμάχιση και η διάσπαση των σχημάτων. Κοπή και αφαίρεση τμημάτων των σχεδίων. Η καμπύλωση και η στρέψη των σχημάτων. Ο κυματισμός και η τσάκιση των σχημάτων. Η διαστολή και συστολή των σχημάτων. Η μεταμόρφωση και ο μετασχηματισμός των σχημάτων. Η αναπαραγωγή των σχημάτων. Συμμετρική έκφραση. Μεταβολές ενός σχεδίου. Εσωτερική μεταβολή. Εξωτερικές μεταβολές. Επέκταση. Τοποθέτηση των σχημάτων πάνω σε άλλα. Μεταμόρφωση. Τοποθέτηση σε άλλη θέση. Παραμόρφωση. Διαχείριση των τριών διαστάσεων. Επιπλέον αναπτύγματα.

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. Σχέδια και αντικείμενα. Διατηρώντας τα φυσικά σχήματα. Διακλάδωση και ακτινωτή διάταξη. Σπιράλ και κυματισμοί. Έλξη και ένωση. Τα μηχανολογικά σχέδια. Τα υλικά και η συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων. Κατόψεις, όψεις και προοπτικά σχέδια. Αυτόνομες συνθέσεις. Δημιουργώντας απλά σχέδια. Δημιουργία πολυμέρων σχεδίων. Δημιουργία σύνθετων σχημάτων. Συνθέσεις με επανάληψη. Αμφίδρομη συνέχεια. Συνέχεια προς τέσσερις κατευθύνσεις. Συνέχεια προς έξι κατευθύνσεις. Ανάπτυξη και μεταβολές της επαναληπτικής δομής. Συνθέσεις με ακτίνωση. Πλήρης και τμηματική ακτίνωση. Περιστροφή και μετατόπιση. Περιστροφή και αντανάκλαση. Περιστροφή και επέκταση. Η παρεμπόδιση των ενεργών δομικών γραμμών. Συνθέσεις με κλιμάκωση. Κλιμάκωση με σχήματα. Κλιμάκωση του μεγέθους. Κλιμάκωση της θέσης. Κλιμάκωση της κατεύθυνσης. Κλιμάκωση της αναλογίας. Συνθέσεις με όμοια χαρακτηριστικά. Ομοιότητα και επανάληψη. Ομοιότητα και ακτίνωση. Ομοιότητα και κλιμάκωση. Συνθέσεις με συμπύκνωση. Σημεία συμπύκνωσης. Γραμμική συμπύκνωση. Συμπύκνωση των επίπεδων. Συνθέσεις με αντίθεση. Αντίθεση του τρόπου παρουσίας. Αντίθεση των τοποθετήσεων. Αντίθεση των ποσοτήτων. Συνθέσεις με χαρακτηριστικά ανισορροπίας. Ανισορροπία με σχήματα. Ανισορροπία του μεγέθους. Ανισορροπία του χρώματος. Ανισορροπία στην υφή. Ανισορροπία στη θέση και κατεύθυνση.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Εισαγωγή. Ο χώρος των δυο διαστάσεων. Ο κόσμος των τριών διαστάσεων. Σχεδιασμός σε δυο διαστάσεις. Σχεδιασμός σε τρείς διαστάσεις. Οι τρείς κύριες κατευθύνσεις. Οι τρεις βασικοί τρόποι απεικόνισης. Στοιχεία του τριασδιάστατου σχεδιασμού. Αντιληπτά στοιχεία. Οπτικά στοιχεία. Σχετικά στοιχεία. Κατασκευαστικά στοιχεία. Σχέδιο και δομή. Μονάδες σχεδίων. Επανάληψη και κλιμάκωση.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ. Επίπεδα σε συνέχειες. Διαίρεση ενός κύβου. Μεταβολές στη θέση. Μεταβολές κατεύθυνσης. Κατασκευαστικές τεχνικές.

ΠΛΕΥΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ. Κύβος, στήλη και πλευρά. Τμήματα του χώρου και μονάδες σχεδίων. Μεταβολή της θέσης των μονάδων σχεδίων. Μεταβολές της κατεύθυνσης των μονάδων σχεδίων. Μονάδες σχεδίων ως παραμορφωμένα επίπεδα. Οι πλευρικές δομές δεν περαμένουν επίπεδες. Τροποποίηση των χωρικών τμημάτων.

ΠΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ. Το βασικό πρίσμα και οι μεταβολές του Ένωση των πρισμάτων. Το πρίσμα και ο κύλινδρος.