7 Θεατρικά Έργα

Αθήνα-Μόσχα, Τίποτα, Τρεις Αδελφές (Mnemonic), Διακοπές στο Λόγκατετς, Το Πείραμα, Bal Masque, Ηλέκτρα εν Αχερδαίς

Ευδόκιμος Τσολακίδης

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 10,00 στο καλάθι

  • Κατηγορία Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Copyright 28/02/2003
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-318
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος -
  • Σελίδες 208
  • ISBN 978-960-508-387-8
  • Διαστάσεις 14 x 21
  • Barcode 9789605083878
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 267
Το «Αθήνα-Μόσχα» είναι εμπνευσμένο από τις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ. Το «Τρεις Αδελφές (Mnemonic)» είναι σχεδόν διασκευή του ίδιου έργου. Στο «Bal Masque» τα πρόσωπα είναι διάσημοι υπηρέτες από έργα του Αριστοφάνη, του Σέξπιρ, του Γκολντόνι, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχοφ, του Ζενέ, του Μπρεχτ, του Λόρκα. Στο «Πείραμα» πρωταγωνιστεί μια Κλυταιμνήστρα, μια Ηλέκτρα κι ένας Άμλετ. Το «Τίποτα» έχει αναφορές στον «Γλάρο» του Τσέχοφ. Στην «Ηλέκτρα εν Αχερδαίς» ένας θίασος παίρνει μέρος σε ένα θεατρικό φεστιβάλ με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Το μόνο που δεν έχει καμιά σχέση με κανένα θεατρικό έργο και δεν έχει καμιά αναφορά σε κανέναν θεατρικό χαρακτήρα είναι το «Διακοπές στο Λόγκατετς».
 

«Δεν είμαι συγγραφέας ούτε μ’ ενδιαφέρει να γίνω. Είναι πολύ μοναχική δουλειά για τα γούστα μου. Εμένα μ’ αρέσει η επικοινωνία, η επαφή, η συνεργασία. Τα έργα αυτά γράφτηκαν με διαφορετικό τρόπο το καθένα και για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αποφάσισα να γράψω μια εισαγωγή σε κάθε ένα ώστε να θυμηθώ τον λόγο που έγραψα το καθένα και να δώσω μερικές πληροφορίες για το ανέβασμα, αν ανέβηκε, πού, πότε κ.λπ. Συστήνομαι ως ηθοποιός, αν και έχω πολλά χρόνια να παίξω και νομίζω πως έχω ξεχάσει πώς γίνεται. Είναι όμως το θεμελιώδες στοιχείο του θεάτρου και γι’ αυτό θέλω οτιδήποτε κάνω να το προσεγγίζω ως ηθοποιός πρώτα. Ως ηθο­ποιός λοιπόν διδάσκω, που είναι και η βασική ασχολία μου τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, ως ηθοποιός σκηνοθετώ, ως ηθοποιός γράφω.

» […] Δεν γράφω να διαβαστούν. Τα θεατρικά έργα δεν γράφο­νται για να διαβάζονται αλλά για να ανεβαίνουν. Γι’ αυτό από μόνα τους δεν είναι θέατρο. Γίνονται θέατρο όταν τα ανεβάζει ένας θίασος. Γιατί ο θίασος μέσα από τις πρόβες θα βάλει το στοιχείο που λείπει από όλα τα θεατρικά έργα: την δράση. Ο συγγραφέας μας δίνει αυτό που λέγεται σε μια παράστα­ση κι ο θίασος αυτό που γίνεται, κι έτσι έχουμε θεατρική πράξη. Αλλά “έξις δευτέρα φύσις”, το γύρισα στη διδασκαλία».
 

Ευδόκιμος Τσολακίδης 

Πρόλογος

1. «Αθήνα-Μόσχα»
2. «Τίποτα»
3. «Τρεις Αδελφές (Mnemonic)»
4. «Διακοπές στο Λόγκατετς»
5. «Το Πείραμα»
6. «Bal Masque»
7. «Ηλέκτρα εν Αχερδαίς»

Επίλογος 

Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο ΗΒ Studio στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του αμερικανικού κράτους (Fulbright Foundation). Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε μαθήματα στο Actors Studio.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ (αποφ. 2013) και του μεταπτυχιακού προγράμματος (Μάστερ) των θεατρικών σπουδών (κατεύθυνση Υποκριτική-Σκηνοθεσία) της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚ (αποφ. 2016).


Είναι ο πρώτος δάσκαλος υποκριτικής, σκηνοθεσίας και αυτοσχεδιασμού που δίνει μαθήματα μέσω διαδικτύου από το 2016. (Για πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο: evdokimust@yahoo.com).

Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με τους σκηνοθέτες: Ρόμπερτ Στούρουα, Ανδρέα Βουτσινά, Παύλο Παγανόπουλο, Γιάννη Χουβαρδά, Σπύρο Ευαγγελάτο, Σταμάτη Φασουλή, Διαγόρα Χρονόπουλο, Θωμά Μοσχόπουλο, Γιώργο Κιμούλη, Λεωνίδα Τριβιζά κ.α. και συμμετείχε σε πολλούς θιάσους, μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, τα ΔΕΙΠΕΘΕ Κρήτης και Κομοτηνής, τους θιάσους Καρέζης-Καζάκου, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργου Κιμούλη, Ξένιας Καλογεροπούλου κ.α. Πήρε μέρος σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σκηνοθέτησε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Το 1998 ίδρυσε το «Θέατρο των Αλλαγών» (www.toc.gr) όπου έχει τη διεύθυνση λειτουργίας, σκηνοθετεί παραστάσεις και διδάσκει μέχρι και σήμερα.
 
Έχει διδάξει συστηματικά στη Ρώμη (International Acting School, Cinecitta), στο Λονδίνο (Giles Foreman Acting School, Drama Classes London), αλλά και στη Στοκχόλμη (Kulturama), στην Κωνσταντινούπολη (Mujdat Gezen Art Academy, S.A.K.M.), στην Τιφλίδα (Marjansvilli Theatre) στη Νέα Υόρκη (Theaterlab), στο Παρίσι (Ecole de theatre de Paris, Trixter, Theatre Ygrec), στο Άμστερνταμ (Easylaughs group), στο Κατμαντού (Dabali Theater), στη Σμύρνη (Tiyatro Terminal), στη Βηθλεέμ (Al-Harah Theatre), στη Ζυρίχη (PROVA.ZEI), στο Μιλάνο (Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi), στις Βρυξέλλες (Nota Theatrale Bruxelles), στην Κοπεγχάγη (Copenhagen nternational School of Performing Arts), στο Βλαδιβοστόκ (ImproVla), στη Λευκωσία (Red Stage Theatre) και σε διάφορες σχολές και θεατρικές ομάδες της Ελλάδας.
 
Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου (Ρουμανία, Ιράν, Αίγυπτος, Ελβετία, Κουβέιτ και Μεξικό). Έχει διδάξει στα τμήματα Θεάτρου των Πανεπιστημίων: Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, Τεχεράνης στο Ιράν, Ciudad del Carmen στο Μεξικό.
 
Το καλοκαίρι του 2016 προσκλήθηκε στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια όπου δίδαξε υποκριτική, σκηνοθεσία και αυτοσχεδιασμό στο πανεπιστήμιο UCSB και ανέβασε την «Ελένη» του Ευριπίδη μαζί με τις άλλες δύο παραστάσεις του: «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» και «Walking and Falling». Ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στο Αγαδίρ (Μαρόκο 2007) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος 2019).
 
 Από το 2005 διοργανώνει κάθε χρόνο το "In.F.o.Ma.T." (International Festival of Making Theater) μια διεθνή συνάντηση δημιουργών του θεάτρου που πραγματοποιούν θεατρικά εργαστήρια με συμμετοχές από διάφορα μέρη του κόσμου.
 
Έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του: «Η Υποκριτική άνευ Διδασκάλου» εκδόσεις ΚΟΑΝ, τα θεατρικά έργα «Αθήνα-Μόσχα» και «Τίποτα» εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, το «Ο Αυτοσχεδιασμός στο Θέατρο» εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ, καθώς και τα «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη» και «Το Whom It May Concern» από τις εκδόσεις ΙΩΝ.
 
Τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα Ιρανικά από την Sakineh Arabnejad, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Afraz, και έχουν ανέβει στην Τεχεράνη σε σκηνοθεσία Katayun Feiz-Marandi και στη Ζυρίχη σε σκηνοθεσία Άννας Τσίχλη. Το «Τίποτα» μεταφράστηκε στα Τουρκικά από τον Kemal Ba§ar και κυκλοφόρησε μαζί με το θεατρικό περιοδικό “Yeni Tiyatro" τον Μάρτιο του 2010 και ανέβηκε στην Κωνσταντινούπολη (2012) και τη Σμύρνη (2013). Το «Αθήνα-Μόσχα» μεταφράστηκε στα ρουμανικά από τον Radu Romaniuc και ανέβηκε στο Βουκουρέστι το 2012 σε σκηνοθεσία Adriana Zaharia. Και τα δύο θεατρικά του έργα παίζονται σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές και θέατρα του κόσμου.
 
Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. από το 2010 μέχρι το 2014 και είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.). Γνωρίζει Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά. Έχει ταξιδέψει σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και το καλοκαίρι του 2008 έκανε τον γύρο του κόσμου σε έναν μήνα, φεύγοντας ανατολικά και επιστρέφοντας από τα δυτικά!
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συγγραφέα: www.evdokimos.com