Home > ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ / Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Διδασκαλία

Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Διδασκαλία

M.D. Roblyer, Aaron H. Doering

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 58,30 στο καλάθι

 • Κατηγορία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
 • Copyright 01/4/2015
 • Κωδ. Καταλ.6-Ε-143
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 41963042
 • Σελίδες 548
 • ISBN 978-960-508-154-6
 • Διαστάσεις 21 x 29
 • Barcode 9789605081546
 • Εξώφυλλο σκληρό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Έγχρωμο
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Μεταφρασμένο
 • Βάρος σε gr 1600

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιάσει πώς προκαλούμαστε να διαμορφώσουμε το μέλλον της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Το πώς ανταποκρινόμαστε σε αυτή την πρόκληση καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ότι θα μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε το δικό μας όραμα για το πώς πρέπει να είναι η διδασκαλία και η μάθηση. Η προσέγγισή μας για την επίτευξη αυτού του σκοπού βασίζεται σε τέσσερις αρχές:

1. Οι μέθοδοι ενσωμάτωσης της τεχνολογίας θα πρέπει να βασίζονται τόσο στις θεωρίες μάθησης όσο και στη διδακτική πρακτική.
2. Οι χρήσεις της τεχνολογίας θα πρέπει να συνταιριάζονται με συγκεκριμένες διδακτικές και μαθησιακές ανάγκες.
3. Οι παλαιές στρατηγικές ενσωμάτωσης δεν είναι απαραίτητα κακές οι νέες στρατηγικές δεν είναι απαραίτητα καλές.
4. Είναι απαραίτητος ένας συνδυασμός τεχνολογικής, παιδαγωγικής, και γνώσης του περιεχομένου.

Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να δουν οι εκπαιδευτικοί πιο ξεκάθαρα το ρόλο τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Το βιβλίο αυτό εξηγεί πως σπουδαία εκπαίδευση σημαίνει να αξιοποιούμε τις τεχνολογίες για να εκπληρώσουμε το όραμα που αυτές καθιστούν δυνατό: ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο και μια παγκόσμια κοινότητα που μαθαίνει και αναπτύσσεται μαζί.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Ι: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠ0ΒΑΘΡ0 ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
01.Το Πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: Η Γενική Εικόνα
02.Η Θεωρία στην Πράξη: Βασικές Αρχές για την Αποτελεσματική Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας

ΙΙ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ 21° ΑΙΩΝΑ
03.Εκπαιδευτικό Λογισμικό για τη Διδασκαλία στον 21° Αιώνα
04.Εργαλεία Λογισμικού για τη Διδασκαλία στον 21° Αιώνα: Η Βασική Σουίτα
05.Εργαλεία Λογισμικού για τη Διδασκαλία στον 21° Αιώνα: Πέρα από τα Βασικά
06.Εργαλεία Υπερμέσων για τη Διδασκαλία στον 21° Αιώνα

ΙΙΙ: ΣΥΝΔΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΟΗΣΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
07.Εξ Αποστάσεως Διδασκαλία και Μάθηση και ο Ρόλος του Διαδικτύου
08.Ανάπτυξη και Χρήση Μαθησιακών Δραστηριοτήτων Βασισμένων στον Ιστό

ΙV:ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
09.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση της Γλώσσας
10.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση της Ξένης και Δεύτερης Γλώσσας
11.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών και των Θετικών Επιστημών
12.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση των Κοινωνικών Σπουδών
13.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση της Μουσικής και της Τέχνης
14.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση της Φυσικής Αγωγής και της Αγωγής Υγείας
15.Τεχνολογία στη Διδασκαλία και Μάθηση στην Ειδική Αγωγή

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 
 

Μ. D. Roblyer

H M.D. Roblyer, εκπαιδευτικός που αξιοποιεί την τεχνολογία και Καθηγήτρια, συνεισφέρει στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας εδώ και 40 σχεδόν χρόνια και είναι συγγραφέας ή συνσυγγραφέας εκατοντάδων βιβλίων, μονογραφιών, άρθρων, και εργασιών που αφορούν στην έρευνα και πρακτική της εκπαιδευτικής τεχνολογίας.

Ξεκίνησε να διερευνά τα οφέλη της τεχνολογίας στη διδασκαλία το 1971 ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, όπου βοήθησε στη συγγραφή μαθημάτων με τη γλώσσα συγγραφής Coursewriter II σε έναν mainframe υπολογιστή IBM 1500. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής της στην περιοχή των διδακτικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Florida, εργάστηκε σε διάφορα σημαντικά έργα κατάρτισης και ανάπτυξης εκπαιδευτικού λογισμικού με το σύστημα PLATO της Control Data Corporation. To διάστημα 1981-1982, σχεδίασε μία από τις πρώτες σειρές λογισμικού για μικροϋπολογιστή, την Grammar Problems for Practice, σε συνεργασία με την Milliken Publishing Company.


Σήμερα, η Δρ. Roblyer είναι Εντεταλμένη Καθηγήτρια στα προγράμματα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Instructional Technology and Distance Education - ITDE) του Πανεπιστημίου Nova Southeastern, επιβλέποντας την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Υπηρετεί ως μέλος της εκδοτικής επιτροπής διαφόρων περιοδικών τεχνολογίας και έρευνας και έχει διατελέσει πρόεδρος δύο ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος (special interest groups) της Αμερικανικής Ένωσης Εκπαιδευτικής Έρευνας (American Educational Research Association - AERA). Η τρέχουσα έρευνά της εστιάζει στην προώθηση της επιτυχίας των μαθητών στα εικονικά σχολικά περιβάλλοντα και στη διερεύνηση τρόπων αύξησης της αλληλεπίδρασης στα εικονικά μαθήματα. Είναι παντρεμένη με τον William R. Wiencke και μητέρα μιας κόρης, της Paige.

Aaron Doering

Ο Aaron Doering είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο πρόγραμμα Μαθησιακών Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Minnesota. Κατέχει την Έδρα Χορηγίας (Endowed Chair) Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας Bonnie Westby Huebner, είναι συναρμόδιος διευθυντής του Learning Technologies Media Lab, του έχει απονεμηθεί το υψηλού κύρους βραβείο Tech Awards που τιμά εκείνους που εφαρμόζουν την τεχνολογία προς όφελος της ανθρωπότητας, και είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου για το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου της Minnesota. Ο Aaron Doering είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα διδακτικά συστήματα και την τεχνολογία και μεταπτυχιακού τίτλου στη γεωγραφία.

Υπηρετεί ως μέλος πολλών εκδοτικών επιτροπών και δίνει εκατοντάδες ομιλίες το χρόνο για τη μάθηση μέσω περιπέτειας (adventure learning), την ενεργό συμμετοχή, και την παρακίνηση. Τα ακαδημαϊκά του δημοσιεύματα εστιάζουν στον τρόπο σχεδιασμού και ανάπτυξης περιβαλλόντων μάθησης μέσω περιπέτειας (adventure learning - AL), στον αντίκτυπο της AL εντός και εκτός τάξης, στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη online περιβαλλόντων εξ αποστάσεως μάθησης, και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη σχολική εκπαίδευση. Είναι επίσης ο κύριος ερευνητής σε πολλά έργα όπως το Earthducation, μια έρευνα για την εκπαίδευση και την αειφορία σε κάθε ήπειρο* το Explorel 5, ένα καθοδηγούμενο από το χρήστη περιβάλλον μάθησης μέσω περιπέτειας στο οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί δημιουργούν τα δικά τους περιβάλλοντα AL- το North of Sixty, στο οποίο μαθητές από όλο τον κόσμο συλλέγουν, αναλύουν, και μοιράζονται δεδομένα για την κλιματική αλλαγή* και το GeoThentic, ένα μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και οι μαθητές μαθαίνουν γεωγραφία χρησιμοποιώντας γεωχωρικές τεχνολογίες.

Από τις ημέρες που ήταν παιδί και μεγάλωνε σε ένα αγρόκτημα στη νότια Μινεσότα, ο Doering είχε ένα πάθος για το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Πάντα αντιλαμβανόταν ότι οι προσωπικές μας ενέργειες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον και ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο είμαστε όλοι μας αλληλένδετοι. Από τις εμπειρίες του από τη διδασκαλία κοινωνικών σπουδών στο γυμνάσιο και το λύκειο, μέχρι την εργασία του στην Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία των Η.Π.Α. (National Geographic Society), μέχρι τα χιλιάδες μίλια που διένυσε διασχίζοντας την Αρκτική, η αποστολή ζωής του Doering είναι να κάνει τη διαφορά στον κόσμο μέσω της εκπαίδευσης.