Home > ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ / Ανάλυση και Ερμηνεία της Αγωνιστικής Απόδοσης στην Πετοσφαίριση

Ανάλυση και Ερμηνεία της Αγωνιστικής Απόδοσης στην Πετοσφαίριση

Κουντούρης Παναγιώτης, Δρίκος Σωτήρης

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 15,90 στο καλάθι

 • Κατηγορία ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
 • Copyright 03/11/2014
 • Κωδ. Καταλ.6-E-130
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 41964464
 • Σελίδες 200
 • ISBN 978-960-508-145-4
 • Διαστάσεις 17 x 24
 • Barcode 9789605081455
 • Εξώφυλλο μαλακό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Α/Μ
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
 • Βάρος σε gr 430

Ο σκοπός της συγγραφής αυτού του βιβλίου είναι να αναδείξει τους ενδεδειγμένους και επιστημονικά αποδεκτούς σύγχρονους τρόπους καταγραφής και ανάλυσης των διαφόρων τεχνικών ατομικών και ομαδικών επιδεξιοτήτων που συγκροτούν το παιχνίδι της Πετοσφαίρισης, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα σχετίζονται με την απόδοση της ομάδας.

Η ανάλυση και κυρίως η ερμηνεία αυτών των δεικτών αξιολόγησης μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία χρήσιμης πληροφόρησης για προπονητές και αθλητές, ώστε με ευκολία να διαπιστώνουν τόσο την ατομική όσο και την ομαδική βελτίωση, με απώτερο στόχο την εξέλιξη και μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Με την πρόθεση ότι η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει ένα κενό της βιβλιογραφίας στον τομέα της ανάλυσης και ερμηνείας της αγωνιστικής απόδοσης στα αθλήματα και ειδικότερα στην Πετοσφαίριση, οι συγγραφείς απευθύνονται κυρίως σε καθηγητές, προπονητές, αθλητές, φοιτητές της ειδικότητας βόλεϊ των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας, αναλυτές και στατιστικολόγους, ερευνητές, ειδικούς επικεφαλής του αθλήματος, αλλά και σε όσους αγαπούν το παιχνίδι και θέλουν να ασχοληθούν σε επίπεδο ατομικών ενδιαφερόντων και αναζητήσεων.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η διαδικασία της προπόνησης και τα προβλήματα
Η ανατροφοδότηση
Η ανάγκη της αντικειμενικής πληροφορίας
Η έννοια της αγωνιστικής απόδοσης
Η φύση των ερευνών ανάλυσης της αγωνιστικής απόδοσης
Ιστορική αναδρομή
Θέματα μεθοδολογίας
Η κατηγοριοποίηση των αθλητικών αγώνων
Τύποι παιχνιδιών και δείκτες ανάλυσης της απόδοσης
Δείκτες ανάλυσης της απόδοσης για τα παιχνίδια φιλέ και τοίχου
Στάδια ανάλυσης της αγωνιστικής απόδοσης
Ο έλεγχος της αγωνιστικής απόδοσης στην Πετοσφαίριση
Αγωνιστικοί δείκτες ελέγχου της απόδοσης στην Πετοσφαίριση
Χειρόγραφη καταγραφή αγωνιστικής απόδοσης στην Πετοσφαίριση
Δείκτες ανάλυσης της αγωνιστικής απόδοσης στην Πετοσφαίριση
Γενικοί αγωνιστικοί δείκτες στην Πετοσφαίριση
Δείκτες τεχνικής στην Πετοσφαίριση
Δείκτες ομαδικών επιδεξιοτήτων στην Πετοσφαίριση
Δείκτες τακτικής στην Πετοσφαίριση
Η χαρτογράφηση του αγωνιστικού χώρου στην Πετοσφαίριση
Ηλεκτρονική καταγραφή στην Πετοσφαίριση
Κλίμακες αξιολόγησης και προβλήματα καταγραφής δεικτών
Περί αξιοπιστίας
Έρευνες δεικτών αγωνιστικής απόδοσης στην Πετοσφαίριση
Έρευνες γενικών δεικτών της Πετοσφαίρισης
Έρευνες δεικτών τεχνικής της Πετοσφαίρισης
Έρευνες δεικτών ομαδικών επιδεξιοτήτων της Πετοσφαίρισης
Έρευνες δεικτών τακτικής της Πετοσφαίρισης
Αξιολόγηση μεθόδων καθιέρωσης και εφαρμογής δεικτών
Η δημιουργία του προφίλ αγωνιστικής απόδοσης
Λειτουργίες του προφίλ αγωνιστικής απόδοσης στην Πετοσφαίριση
Η ερμηνεία του αθλητικού αποτελέσματος
Η μοντελοποίηση της αγωνιστικής απόδοσης
Η εξομοίωση των αθλητικών συναντήσεων στην Πετοσφαίριση
Η εξομοίωση των αθλητικών συναντήσεων σε άλλα αθλήματα
Συστηματική παρατήρηση
Καθοδήγηση και αθλητική κατασκοπεία
Από την ανάλυση της αγωνιστικής απόδοσης στην προπόνηση
Εφαρμογές ανάλυσης της αγωνιστικής απόδοσης στην προπονητική πρακτική
Το μέλλον της ανάλυσης της αγωνιστικής απόδοσης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε διαφορετικό browser )

 

 

( σε περίπτωση που δεν σας εμφανίζονται τα αρχεία, χρησιμοποιήστε διαφορετικό browser )

 

Ο Παναγιώτης Κουντούρης
είναι διδάκτωρ και μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α., Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο της Προπονησιολογίας της Πετοσφαίρισης με πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και 101 μέχρι σήμερα ετεροαναφορές (citations). Διδάσκει στο βασικό, προχωρημένο επίπεδο του μαθήματος, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσική Αγωγή & Αθλητισμός» του Τμήματος και είναι επιβλέπων καθηγητής Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών. Μέλος επιστημονι¬κών επιτροπών συνεδρίων αθλητισμού και κριτής Ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών, έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλίων και σημειώσεων για την Πετοσφαίριση και έχει εκπονήσει προτάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης του αθλήματος.

Είναι κάτοχος πτυχίων Αγγλικής γλώσσας και διεθνούς προπονητή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης. Εργάστηκε ως καθηγητής φυσικής αγωγής στην Ιδιωτική, Μέση εκπαίδευση και Γ.Γ.Α., ενώ δίδαξε την Πετοσφαίριση ως αποσπασμένος καθηγητής και ως μόνιμο μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. (1984¬2001) στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών και σε πολλά σεμινάρια, σχολές προπονητών και σχολές επιμόρφωσης καθηγητών φυσικής αγωγής. Ως αθλητής διετέλεσε μέλος των προεθνικών ομάδων εφήβων και ανδρών Ελλάδος και αγωνίστηκε επί εικοσαετία με τις ομάδες του Πανελληνίου Γ.Σ., Α.Ο. Ελληνικών Ναυπηγείων και Πανιωνίου Γ.Σ. κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα και πανελλήνιες νίκες.

Ως προπονητής κατέκτησε σημαντικές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις με πολλές ομάδες, σημαντικότερες των οποίων η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους 1ους Παναφρικανικούς αγώνες Πετοσφαίρισης με την Εθνική ομάδα ανδρών της Λιβύης (1977) και του ασημένιου μεταλλίου στους Βαλκανικούς αγώνες νεανίδων με την Ελληνική Εθνική ομάδα (1993). Ακόμη, διετέλεσε συνεργάτης προπονητής στην Εθνική ομάδα γυναικών Ελλάδος (1992-93) και τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (1998).

Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης, μέλος οργανωτικών επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας, Γ.Γ.Α., Ε.Ο.Α., Ε.Ο.ΠΕ., και προϊστάμενος αγωνιστικού χώρου (Field of Play Supervisor) στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους 12ους Παραολυμπιακούς Αγώνες "Αθήνα 2004" στο άθλημα της Πετοσφαίρισης. Έτυχε ως τώρα πολλών τιμητικών διακρίσεων από αθλητικούς φορείς, οργανισμούς και συλλόγους για την προσφορά του στον Αθλητισμό και ειδικότερα στην Πετοσφαίριση.


Ο Σωτήρης Δρίκος

γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1968 στον Πειραιά και αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος τίτλου M.Sc. στη Φυσική Αγωγή με ειδίκευση στη προπονητική των αθλοπαιδιών, ενώ συνεχίζει ως υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο αντικείμενο. Είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξενόγλωσσα καιελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει ανακοινώσεις σχετικές με το βόλεϊ και την ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έπαιξε βόλεϊ από το 1980 έως το 1996 στον Αρη Νικαίας. Το 1988 ξεκίνησε τη προπονητική του δραστηριότητα στα τμήματα υποδομής του Αρη Νικαίας και συνέχισε μέχρι το 2000 διατελώντας προπονητικός υπεύθυνος σε όλα τα τμήματα βόλεϊ, γυναικών και ανδρών, του συλλόγου, κατακτώντας 3 πανελλήνιους τίτλους στο εφηβικό πρωτάθλημα, 2 πανελλήνια και 1 παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα και προβιβάζοντας την ανδρική ομάδα από την Β' Εθνική κατηγορία στην Α1.

Από το 2001 εργάστηκε ως επικεφαλής προπονητής σε ανδρικές ομάδες στην Α1 εθνική κατηγορία (Γ.Ν.Ο. ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, Α.Ε. ΝΙΚΑΙΑ, Ο.Σ.Φ.Π., Α.Ο. ΚΗΦΙΣΙΑ, Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) κατακτώντας 2 κύπελλα και 1 πρωτάθλημα Ελλάδος συμμετοχή επί τρία έτη στο Champions League. Από το 2011 είναι συνεργάτης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες Ανδρών και από τον Ιούλιο 2013 είναι επικεφαλής προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών Ελλάδος.