Home > Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / Τα Βήματα της Υποκριτικής

Τα Βήματα της Υποκριτικής

Μια Πρακτική Προσέγγιση για Αρχάριους Ηθοποιούς

Mack Owen

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 18,02 στο καλάθι

 • Κατηγορία Μ,Μ,Ε, - ΘΕΑΤΡΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
 • Copyright 03/11/2014
 • Κωδ. Καταλ.6-E-129
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 22771918
 • Σελίδες 264
 • ISBN 978-960-508-131-7
 • Διαστάσεις 17 x 24
 • Barcode 9789605081317
 • Εξώφυλλο μαλακό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Α/Μ
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Μεταφρασμένο
 • Βάρος σε gr 465

Το βιβλίο του Mack Owen που κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα είναι ένα σημαντικό εγχειρίδιο για τη μελέτη αλλά και την πρακτική της υποκριτικής τέχνης. Ο συγγραφέας εισάγει με άριστο τρόπο έναν υποψήφιο ηθοποιό στις τεχνικές, τη γνώση και τη βιωματική κατάσταση της ηθοποιίας και στις αξίες του θεάτρου γενικότερα.

Αυτό το βιβλίο είναι καθαρά πρακτικό. Η διαδικασία μάθησης της ηθοποιίας είναι οργανωμένη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με την ίδια σειρά που οργανώνονται σταδια­κά οι πρόβες οι οποίες θα καταλήξουν τελικά στην παράσταση.

 

Αυτή η μέθο­δος όχι μόνο προετοιμάζει τους σπουδαστές για τη συνηθισμένη πορεία που ακολουθούν σήμερα οι πρόβες στο θέατρο, αλλά τους βοηθά επίσης να προ­βλέπουν τα πρακτικά καθημερινά ερωτήματα και τις απαντήσεις που αντιμε­τωπίζουν οι επαγγελματίες ηθοποιοί, όταν προετοιμάζουν ένα ρόλο.

 

 

Η διαδικασία μάθησης όπως παρουσιάζεται εδώ είναι συνοπτική, περιεκτική, άμεση, δεν προϋποθέτει προηγούμενες γνώσεις και, πάνω απ' όλα, είναι πρακτική, με πολλές σωματικές ασκήσεις που δείχνουν την εφαρμογή των ιδεών στην πράξη.

 

 

Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και αυτό που την κάνει να λειτουργήσει μελετάται ξεχωριστά από το σκελετό και στη συνέχεια ενώνεται πάλι με αυτόν ώστε, όπως ελπίζουμε, να λειτουργήσει σωστά. Αυτές οι πρακτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται στο χτίσιμο και στην εξάσκηση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών τεχνικών. Οι ηθοποιοί πρέπει να διακατέχονται από την έντονη νοητική και συναισθηματική ανάγκη της σκια­γράφησης των χαρακτήρων τους, γι' αυτό εξετάζουμε εκτενέστατα τους τρό­πους με τους οποίους εξερευνάται, καθορίζεται και εκφράζεται η εσωτερική ζωή της παράστασης.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 1. Εσωτερικές και Εξωτερικές Δεξιότητες
 2. Προετοιμασία των Εξωτερικών Δεξιοτήτων
 3. Δουλεύοντας τις Εσωτερικές Δεξιότητες
 4. Η Ανάγνωση
 5. Η Πρόβα Κίνησης των Ηθοποιών
 6. Η Ουσιαστική Πρόβα
 7. Η Πρόβα Διαρκείας
 8. Οι Τεχνικές και οι Γενικές Πρόβες
 9. Οι Παραστάσεις
 10. Η Ζωή ενός Ηθοποιού

 

 
 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της επιμελήτριας

Η Γλυκερία Π. Ρέππα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή ασχολείται με το θέατρο, το χορό και τη μουσική. Πέραν των σπουδών της στη Δραματική Τέχνη και την Υποκριτική, είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει Μεταπτυχιακούς τίτλους στις Αθλητικές Επιστήμες και στις Επιστήμες της Αγωγής από τα Πανεπιστήμια Loughborough και Roehampton της Αγγλίας και ολοκλήρωσε τη διδακτορι­κή της διατριβή στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών. Απέκτησε πτυχίο δασκάλας χορών Latin από την International Dance Teacher Association (IDTA) και πτυχίο αρμονίας από το Ελληνικό Ωδείο.

Έχει ολοκληρώσει Πρόγραμμα Ειδίκευσης «Προπόνησης Ζωής» (Life Coaching) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και Πρό­γραμμα «Συμβούλου Αυτογνωσίας». Είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια χορού και θεάτρου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (Laban Center) και είναι εξειδικευμένη στο Pilates και στο Pilates για εγκύους και οστεοπαθητικούς από το European Register of Exercise Professional. Παράλληλα έχει κάνει αρκετά σεμινάρια στη μέθοδο εκγύμνασης μέσω YOGA και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στη δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία και στο θεατρικό παιχνίδι.

Έχει διδάξει στη Στρατιωτική Σχολή Νοσηλευτών, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών, σε σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Ως ηθοποιός έχει συμπρωταγωνιστήσει σε καθημερινή τηλεοπτική σειρά του καναλιού Mega και έχει λάβει μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις (παιδικές και μη). Η Επαγγελματική της δραστηριότητα εκτίνεται σε ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, με θεατρικά δρώμενα και χορό.

Στην ερευνητική και συγγραφική της δράση συγκαταλέγονται δημοσιεύ­σεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικές με τα γνωστικά της αντι­κείμενα. Τέλος είναι εμπνεύστρια και δημιουργός του Προγράμματος Ψυχι­κής και Σωματικής Ευεξίας: Balance and Reform (B&R). Επικοινωνία: glyreppa[at]gmail.com