Home > ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ / Ποιοτικός Έλεγχος Υλικών

Ποιοτικός Έλεγχος Υλικών

Καλκάνης Γεώργιος, Χατήρης Ιωάννης, Προεστάκης Α. Εμμανουήλ

Ίων

Τιμή | € 19,27 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ
  • Copyright 1997
  • Κωδ. Καταλ.1-Λ-14
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 122081566
  • Σελίδες 272
  • ISBN 960-405-708-1
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 506

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Εισαγωγή. Ανάπτυξη μεταλλικών κόκκων. Μικροσκοπική εξέταση μεταλλικών υλικών. Κρυσταλλογραφικο μικροσκόπιο. Δομή των στερεών. Συστήματα κρυστάλλωσης. Ατέλειες. Μονοκρύσταλλοι

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ Εισαγωγή. Μέθοδοι στατικής δοκιμής σκληρότητας. Μέθοδοι δυναμικής δοκιμής σκληρότητας. Μέτρηση της σκληρότητας με χάραξη.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Εισαγωγή. Βασικές έννοιες της πλαστικότητας και εφαρμογές. Επίδραση της θερμοκρασίας στις κατεργασίες. Παραμόρφωση των στερεών-διάγραμμα τάσεων. Ελαττώματα κατασκευής. Κόπωση. Ερπυσμός. Έλαση. Υπολογισμός φορτίου-τάσης. Υπολογισμός εμβαδού δράσης φορτίου.

ΑΝΑΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ Εισαγωγή. Αποτατική ανόπτηση. Ανακρυστάλλωση. Ανάπτυξη κόκκων.

ΧΥΤΕΥΣΗ Εισαγωγή

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΩΝ. Εισαγωγή. Αποτατική ανόπτηση. Ανόπτηση για ανακρυστάλλωση. Πλήρης ανοπτηση. Εξομάλυνση. Βαφή. Λουτρά ψύξεως. Κλιμακωτή βαφή. Επαναφορά. Επιφανειακή σκλήρυνση χαλυβών.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΠΙΝΘΗΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Εισαγωγή. Ιδιότητες των μετάλλων.

ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Εισαγωγή. Σκοπός της άσκησης.

ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Εισαγωγή. Δυναμικό ημιστοιχείου. Πόλωση και υπερ ταση. Τάση διάσπασης.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ. Εισαγωγή. Σκοπός της άσκησης.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Εισαγωγή. Σκοπός της άσκησης.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ Εισαγωγή. Ιδιότητες πλαστικών. Πολύ γνωστά πλαστικά. Σχηματουργία πλαστικών. Κρυστάλλωση πλαστικών.

ΓΥΨΟΣ Εισαγωγή. Ορυκτή γύψος. Πλαστική γύψος. Πλαστική γύψος. Ιδιότητες πλαστικού γύψου. Τραχεία γύψος. Αδρανής ανυδριτής. Ενεργός ανυδριτής.

ΕΦΕΛΚΥΣΜΟΣ Εισαγωγή. Σκοπός της άσκησης.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΘΛΙΨΕΩΣ Εισαγωγή. Σκοπός της άσκησης

ΔΥΣΘΡΑΥΣΤΟΤΗΤΑ. Εισαγωγή. Σκοπός της άσκησης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δρ. Γεώργιος Καλκάνης, Καθηγητής, Πρόεδρος Δ.Ε. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

 

Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απέκτησε πτυχίο Χημείας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Τμήμα Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην Ανόργανη Χημεία.

 

Εργάσθηκε ως Χημικός στα ερευνητικά εργαστήρια της S.R.Co στην Αθήνα (1969), εξελέγη Καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Σχολή Μηχανικών του ΚΑΤΕΕ Θεσσαλονίκης, εργάσθηκε ως Καθηγητής Σχολών Υπομηχανικών ΕΜΠ (1973), υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, την οποία και διοργάνωσε, εξελέγη Προϊστάμενος του Τμήματος Μηχανολογίας (1975), ανέλαβε τη διοργάνωση του ΚΑΤΕΕ Καβάλας, ειδικότερα διοργάνωσε τη Σχολή Τεχνολόγων Χημικών Πετρελαίου και παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα Διευθυντής της Σχολής Μηχανικών (1977-80), εξελέγη Προϊστάμενος του Γενικού Τμήματος Φυσικής – Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών (1985), διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ για θέματα τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (1991-93).

 

Από το 1989 μέχρι το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Ι.Κ.Υ. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας από το 2002 έως το 2005. Από το Σεπτέμβριο του 2005 είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

 

Επί δεκαετίες συμμετέχει ενεργά σε διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς, με σκοπό αφ’ ενός μεν την προώθηση των αιτημάτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου δε την βελτίωση του Status των Ιδρυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, διετέλεσε Γραμματέας της ΕΚΑΣ (Πανελληνίου Συνδικαλιστικού Οργάνου των Καθηγητών ΚΑΤΕΕ), εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1988), Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1977). Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. (1997), Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. (2002).

 

Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων (Τεχνολογία Υλικών, Εργαστήρια Τεχνολογίας Υλικών, Οργανική Χημεία, Εργαστήρια Οργανικής Χημείας, Χημική Τεχνολογία, Ασκήσεις Ανόργανης Χημείας, Χημεία Καυσίμων, Βιομηχανική Χημεία, Ασφάλεια Εργασίας και Προστασία Περιβάλλοντος, Μορφές Ενέργειας, Τεχνολογία Δομικών Υλικών, Τεχνολογία Οδοντιατρικών Υλικών, Χημική Τεχνολογία, Διαχείριση Φυσικών Πόρων, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Χατήρη και πρόσφατα με την επίκουρο καθηγήτρια κ. Σταθουλοπούλου.

 

Η ερευνητική του εμπειρία είναι σημαντική. Συμμετείχε σε περισσότερα από δέκα ερευνητικά προγράμματα, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία ΤΕΙ Αθήνας και Πανεπιστημίου στην Ανόργανη Χημεία. Η κύρια ερευνητική του εργασία αφορά θέματα εφηρμοσμένης ανόργανης χημείας. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία του Τμήματος Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΤΕΙ Αθήνας και του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Τμήμα Χημείας (Καθηγητής κ. Ν. Χατζηλιάδης).

 

Συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία (coordinator) Μεταπτυχιακού Προγράμματος με θέμα τον «Ποιοτικό Έλεγχο», που αποτελούσε συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Αθήνας του Πανεπιστημίου του Manchester. Δίδαξε το μάθημα της Τεχνολογίας των Υλικών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Φ.Χ.Τ.Υ. με το Πανεπιστήμιο του Portsmouth «Environmental Engineering”. Έλαβε μέρος στη διοργάνωση μεταπτυχιακού Τμήματος με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών». Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα άρχισε τον Οκτώβριο του 2004 και στο πρόγραμμα αυτό δίδαξε το μάθημα της Τεχνολογίας των Υλικών.