Home > ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία

Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία

Χριστογιάννης Ι. Γεώργιος

Έλλην

Τιμή | € 22,31 στο καλάθι

 • Κατηγορία ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • Copyright 2006
 • Κωδ. Καταλ.3-Α-65
 • Έκδοση
 • Κωδ. Εύδοξος 16387
 • Σελίδες 288
 • ISBN 960-286-900-3
 • Διαστάσεις 17 x 24
 • Barcode 9789602869000
 • Εξώφυλλο μαλακό
 • Γλώσσα Ελληνικά
 • Εσωτερικό Α/Μ
 • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
 • Βάρος σε gr 559

Ο όρος «πολιτιστική διπλωματία» είναι νεοφανής. Η αύξηση του αριθμού των κρατών, η πύκνωση των διακρατικών επαφών και ταξιδιών, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και πληροφορικής και τα οικολογικά προβλήματα, η τάση για οικονομική πολιτιστική παγκοσμιοποίηση και εντεύθεν αλληλεξάρτηση των κρατών συνετέλεσαν ώστε η εξωτερική πολιτική να είναι πολυσχιδής και πολύπλοκο το έργο του διπλωμάτη

Η εξωτερική πολιτιστική πολιτική και πολιτιστική διπλωματία σκοπεύει:

Α. στην προβολή στο εξωτερικό των πολιτιστικών αξιών και επιτεύξεων μιας χώρας και στην ενεργό συμβολή τους στο διεθνές πεδίο.

Β. στην ενίσχυση της πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας με άλλες χώρες για την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των λαών και τη δημιουργία κλίματος πρόσφορου για την προώθηση της ειρήνης και ευημερίας των λαών.

Η Β’ αυτή έκδοση εμπλουτίζει την αρχική έκδοση με νέα κεφάλαια (π.χ. Πολιτιστικός Τουρισμός, Πολιτιστική βιομηχανία και εμπόριο, πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη, περιφερειακή πολιτιστική συνεργασία, πολιτιστική διπλωματία άλλων χωρών και συγκριτικά συμπεράσματα) και νέα στοιχεία που αναφέρονται στην πολυμερή πολιτιστική συνεργασία (UNESCO, Ευρωπαϊκή Ένωση, Συμβούλιο της Ευρώπης).

O συγγραφέας, Πρέσβης ε.τ. κ. Γεωργιος Χριστογιάννης, διδάσκει από το έτος 2000 την ενότητα «Πολιτιστική Διπλωματία» στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Τμήμα Ακολούθων Επικοινωνίας και Εμπορικών Ακολούθων) και στο μεταπτυχιακό Τμήμα Διεθνών και Επικοινωνιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αξιόλογη υπήρξε η συμμετοχή των σπουδαστών στην προετοιμασία του βιβλίου και την συμπλήρωση του περιεχομένου του.

Κείμενα ομιλίας του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπενάκη, και του αρχικού εισαγωγικού προλόγου του κ. Γ. Παπανδρέου ως Υπουργού Εξωτερικών, τα οποία προτάσσονται στο βιβλίο, τονίζουν την διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτισμού και τη σημασία του στη διεθνή πολιτιστική συνεργασία.

 

Ο συγγραφέας με 37ετή θητεία σε σημαντικά κέντρα της Διπλωματικής Υπηρεσίας (Ν.Υόρκη, Λευκωσία, Λονδίνο, Κάιρο, Νορβηγία, Βουλγαρία, Βατικανό, Διεύθυνση Αποδήμων στο ΥΠΕΞ), είναι γνωστός και από σειρά άλλων βιβλίων του λογοτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου («Στο ηφαίστειο των Βαλκανίων» με πρόλογο του τότε Υπουργού Εξωτερικών και νέου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και Έπαινο Ακαδημίας Αθηνών Β’ έκδοση Ομίλου ΙΩΝ).

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Πολιτισμός Γενικές έννοιες,

Παράγοντες επηρεάζοντας τη διαμόρφωση του πολιτισμού,

Εξάπλωση - σύμμιξη του πολιτισμού - προπαγάνδα,

Μαζική κουλτούρα(MASS CULTURE) - Μέσα μαζικής επικοινωνίας,

Διπλωματία και ΜΜΕ,

Παγκοσμιοποίηση - σύγκρουση πολιτισμών,

Παρακμή πολιτισμών,

Πολιτισμός και πολιτική,

Ανθρώπινα δικαιώματα

Πολιτιστική διπλωματία και διεθνές εμπόριο και βιομηχανία,

Πολιτισμός και βιώσιμη ανάπτυξη,

Πολιτισμός και τουρισμός,

Ελληνική πολιτιστική διπλωματία,

Διπλωματία - διπλωματική γλώσσα,

Διμερής πολιτιστική διπλωματία - φορείς,

Πολυμερής πολιτιστική διπλωματία,

Πολιτιστική διπλωματία άλλων χωρών.

Συγκριτικά συμπεράσματα,

Ρίζες νεοελληνικού πολιτισμού (ελληνικός διαφωτισμός - ΡήγαςΦεραίος - Αδαμάντιος Κοραής -Ιωάννης Καποδίστριας- Nεοελληνική λογοτεχνία )

Ιδεολογικοπολιτιστικά ρεύματα στη νεώτερη Ελλάδα,

Γλωσσικό ζήτημα στη νεότερ Ελλάδα, Φιλέλληνες,

Μισέλληνες - Ελληνιστές, Ανακεφαλαιωτικές σκέψεις για την άσκηση ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Αποσπάσματα άρθρου του JACJUES ATTALI, πρώην Προέδρου της Ευρωπαικής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη στο περιοδικό Foreign Policy (Νο 107/1997), υπό τον τίτλο The Crash of Western Civilization The Limits of the Market and democracy.

Πρόδρομοι Νεοελληνικού Διαφωτισμού,

Πίνακας μορφωτικών συμφωνιών και προγραμμάτων με ξένες χώρες,

Πίνακας διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων,

Ελληνικά μνημεία στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πίνακας εδρών - τμημάτων νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού 2000.

O συγγραφέας, Πρέσβης ε.τ. κ. Γεώργιος Χριστογιάννης, διδάσκει από το έτος 2000 την ενότητα «Πολιτιστική Διπλωματία» στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Τμήμα Ακολούθων Επικοινωνίας και Εμπορικών Ακολούθων) και στο μεταπτυχιακό Τμήμα Διεθνών και Επικοινωνιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο συγγραφέας με 37ετή θητεία σε σημαντικά κέντρα της Διπλωματικής Υπηρεσίας (Ν.Υόρκη, Λευκωσία, Λονδίνο, Κάιρο, Νορβηγία, Βουλγαρία, Βατικανό, Διεύθυνση Αποδήμων στο ΥΠΕΞ), είναι γνωστός και από σειρά άλλων βιβλίων του λογοτεχνικού και ιστορικού περιεχομένου («Στο ηφαίστειο των Βαλκανίων» με πρόλογο του τότε Υπουργού Εξωτερικών και νέου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και Έπαινο Ακαδημίας Αθηνών Β’ έκδοση Ομίλου ΙΩΝ).