Home > ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ / Συνθέτοντας. Βασικές Αρχές Εικονοποίησης

Συνθέτοντας. Βασικές Αρχές Εικονοποίησης

Πρέσσας Α. Χάρης

Εκδοτικός Όμιλος ΙΩΝ

Τιμή | € 20,10 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
  • Copyright 29/12/2018
  • Κωδ. Καταλ.6-Ε-261
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 77120437
  • Σελίδες 280
  • ISBN 978-960-508-280-2
  • Διαστάσεις 14 x 21
  • Barcode 9789605082802
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 424

Ένα σύγγραμμα για την ανάλυση της συνθετικής Δομής της Εικόνας.

Κάθε δημιουργική εικόνα, από οποιονδήποτε χώρο-σχολή-εφαρμογή και αν προέρχεται ή προορίζεται, ασχέτως μέσου, τεχνικής, περιεχομένου και θεματογραφίας, πρέπει να στηρίζεται σε κάποια διαδικασία δόμησης περισσότερο ή λιγότερο εμφανή.

Μία Συνθετική δραστηριότητα αξιώσεων έχει σαν βάση την Εικαστική Δόμηση για την συγκρότηση και τεκμηρίωση της οποίας έχουν διανυθεί και διανύονται αέναα ανανεούμενες δημιουργικές διαδρομές. Διαδρομές ερευνητικές, πειραματικές και ενίοτε επαναστατικές.

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί την εισαγωγή στην προβληματική, την αναζήτηση και την μελέτη των συνθετικών αξιών της εικόνας. Αναλύει, με τρόπο απλό και άμεσο τις περιοχές στις οποίες ο Εικονοποιός θα αναπτύξει την συνθετική του δραστηριότητα με σκοπό την κατανόηση, την απόκτηση, την προσωπική ερμηνεία και την εφαρμογή ή την υπέρβαση(Ι) των κανόνων που σχηματοποιούν την περιπλάνησή του στην αναζήτηση της Εικαστικής του Ολοκλήρωσης.

 

1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ
Φιλοτέχνηση και Μηχανική Αποτύπωση, Ομοιότητες, Διαφορές, Αξίες
2. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Επιλογή Σχήματος της Συνθετικής Επιφάνειας
3. ΑΞΟΝΕΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Κυρίαρχες Κατευθύνσεις και Χαρακτήρες Γεωμετρικών Σχημάτων
4. ΟΠΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ανάδειξη της Πρωταγωνιστικής Περιοχής Θέματος   
5. ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ
Ανάλυση και Διαχείριση του Θεμελιώδους Κανόνα Αρμονίας
6. ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Προσέγγιση - Απομάκρυνση: Διαφοροποίηση Δυναμικής και Περιεχομένου
7. ΒΑΣΗ
Διαφορετικές Προσεγγίσεις Στήριξης και «Αναπνοής» στην Σύνθεση
8. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Κατανομή Δυνάμεων και Βαρών στην Σύνθεση
9. ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
Διαχείριση των Ορίων Σύνθεσης: Ολοκλήρωση της Αφήγησης
10. ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ
Ετερόκλητα Στοιχεία στην Σύνθεση. Πρόληψη και Αντιμετώπιση
11. ΑΝΤΙΘΕΣΗ
Συνθετική Αντιπαράθεση Εικαστικών Δομικών Υλικών
12. ΚΙΝΗΣΗ
Η Δυναμική της Εικαστικής Κίνησης και της Στατικότητας
13. ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ
Οργάνωση του Ρυθμού Ανάγνωσης της Σύνθεσης

Ο Χάρης (Χαράλαμπος) Πρέσσας γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιταλία, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας από όπου αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου άριστα και έπαινο. Στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην ζωγραφική και την φωτογραφία στα διετή προγράμματα εξειδίκευσης της Σχολής (1982-1983 και 1983-1984). Έζησε στην Φλωρεντία για οκτώ χρόνια.

Δημιουργικά κινείται στους χώρους των Κατασκευών, της Γλυπτικής, της Ζωγραφικής και της Εικαστικής Φωτογραφίας. Είναι Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών όπου διδάσκει τα μαθήματα «Σύνθεση Εικόνας», «Εικαστικές Εφαρμογές» και «Ιστορία Τέχνης». Από το 2015 διδάσκει το αντικείμενο «Σύνθεση Σταθερής & Κινούμενης Εικόνας & Στοιχεία Σκηνογραφίας» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου: «Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικό Μέσα και Κινούμενα Γραφικά». Εξελέγη Προϊστάμενος και στην συνέχεια Πρόεδρος του Τμήματος για πέντε θητείες 2003, 2006, 2008, 2014 και 2016 και Αναπληρωτής Διευθυντής και στην συνέχεια Αν. Κοσμήτωρ της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018.

Έχει πραγματοποιήσει 17 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 37 ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε 14 Διεθνή Συμπόσια και διοργανώσεις. Έργα του (μερικά εκ των οποίων φιλοτεχνήθηκαν in situ σε Βενετία - Ιταλία, Luleo -Σουηδία, Saint Egreve - Γαλλία και Πάτρα - Ελλάδα) ευρίσκονται στους Δήμους St. Egreve στην Γαλλία, Πατρέων - Ελλάδα, Pingyao - Κίνα, στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας, στο ΤΠΠΛ του ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και σε ιδιωτικές συλλογές.

Στο A' Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Πατρέων το 2002 η γλυπτική σύνθεση «Έξοδος Νίκη» αναδείχθηκε πρώτη και τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης (Τριών Συμμάχων). Έλληνες και ξένοι κριτικοί, ακαδημαϊκοί και ιστορικοί τέχνης έχουν επανειλημένα γράψει γιά το έργο του. Επιμελήθηκε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις.

Συμμετείχε ως εισηγητής ή μέλος οργανωτικής επιτροπής ή μέλος επιστημονικής επιτροπής σε συνέδρια και ομιλητής σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έχουν γραφτεί δεκάδες αναφορές για το έργο του καθώς επίσης και δεκάδες παρουσιάσεις σε εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, δοκίμια, καταλόγους, περιοδικά και στον τύπο. Πολυάριθμες συνεντεύξεις σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1999 το σύνολο της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας και το θεωρητικό συγγραφικό του έργο ισοτιμήθηκε με διδακτορικό δίπλωμα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Ε. στο γνωστικό αντικείμενο: «Εικαστική Σύνθεση & Εφαρμογή».

Σε ετήσια βάση ανελλιπώς από το 1995 ως σήμερα, αναπτύσσει πολύπλευρη εκπαιδευτική δραστηριότητα (Lectures, Tutorials, Workshops, Portfolio Reviews) σε πολλά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια:

"KONSTFACK UNIVERSITY COLLEGE OF ART CRAFS AND DESIGN" Stockholm SWEDEN, "THE NATIONAL ACADEMY OF FINE ARTS" Oslo NORWAY "KENT INSTITUTE OF ART AND DESIGN" Rochester ENGLAND "THE NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY" Nottingham ENGLAND "UNIVERSITA DEGLI STUDI Dl FIRENZE" Architettura, Firenze ITALY “ACCADEMIA Dl BELLE ARTI Dl VENEZIA” Venezia ITALY “ACCADEMIA Dl BELLE ARTI Dl URBINO” Urbino ITALY “UNIVERSIDAD COMPLUTENCE MADRID” Madrid SPAIN “CHARLES UNIVERSITY IN PRAGUE” Prague CHECH Republic “MIMAR SINAN FINE ARTS UNIVERSITY” Istanbul TURKEY “ESAD Escola Superior des Artes e Design” Porto PORTUGAL “ACCADEMIA Dl BELLE ARTI Dl ROMA” Rome ITALY “ESCOLA SUPERIOR DE DISSENY” Palma de Mallorca SPAIN “ACADEMY OF MUSIC, DANCE AND FINE ARTS” Plovdiv BULGARIA ACCADEMIA Dl BELLE ARTI Dl FIRENZE” Firenze ITALY “METROPOLIA UNIVERSITY” Helsinki FINLAND “ACCADEMIA ALBERTINA Dl BELLE ARTI Dl TORINO” Torino ITALY “SHENGZHOU UNIVERSITY” Zhengzhou, Henan P. R. of CHINA “ACCADEMIA Dl BELLE ARTI Dl PALERMO” Palermo ITALY και στο: ZHOUSHAN Photographers Association, Zhoushan Island Zhejiang Province P. R. of CHINA.

Δίδαξε απο το 1998 ως το 2005, σαν επισκέπτης καθηγητής, στα μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολής Καλών Τεχνών στο Κέντ της Αγγλίας (ΜΑ & MFA International practice του Πανεπιστημίου KIAD νυν UCA University for the Creative Arts).

Από τις Εκδόσεις «ΙΩΝ» κυκλοφορούν τα θεωρητικά βιβλία: «ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ Βασικές Αρχές Εικονοποίησης» και «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Δημιουργώντας με Παράλληλα Εκφραστικά Μέσα». Απο τον Δήμο Πατρέων το 1990 εκδόθηκε φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα το «Πατρινό Καναβάλι» και το 2006 από τον οργανισμό «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» σε ψηφιακή μορφή (DVD) το οπτικοακουστικό υλικό υπό τον γενικό τίτλο «ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ II».

Το 2017 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πικραμένος το φωτογραφικό λεύκωμα «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΝΥΧΤΑ και οι ημέρες των χρωμάτων».

Για εκτενές βιογραφικό καθώς και για εικονική περιήγηση στο εικαστικό έργο επισκεφθείτε την προσωπική ιστοσελίδα http://users.uniwa.gr/pressas