Home > ΓΕΩΠΟΝΙΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ / Βιοτεχνολογία & Αγροδιατροφικό Σύστημα

Βιοτεχνολογία & Αγροδιατροφικό Σύστημα

Ιωαννίδης Α. Δημήτρης

Ίων

Τιμή | € 9,13 στο καλάθι

  • Κατηγορία ΓΕΩΠΟΝΙΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ
  • Copyright 2000
  • Κωδ. Καταλ.1-Ν-49
  • Έκδοση
  • Κωδ. Εύδοξος 122079836
  • Σελίδες 144
  • ISBN 960-411-019-5
  • Διαστάσεις 17 x 24
  • Barcode
  • Εξώφυλλο μαλακό
  • Γλώσσα Ελληνικά
  • Εσωτερικό Α/Μ
  • Ελλ.ή Μεταφρ. Ελληνικό
  • Βάρος σε gr 309

Πρόκειται για μια πρώτη απόπειρα αποτύπωσης ενός ευρύτατου γνωστικού πεδίου σχετικά ανεξερεύνητου όσο και πολύπλοκου, όπως είναι αυτό της σχέσης της βιοτεχνολογίας με το σύστημα γεωργίας και τροφίμων στο σύνολό του. Η όλη προσέγγιση επιχειρείται σε δύο άξονες. Αρχικά μέσα από μια γενική προσέγγιση, αναλύεται το παγκόσμιο περιβάλλον και ο ρόλος των σύγχρονων μηχανισμών και του κράτους.

Τα νέα δεδομένα ανάπτυξης και διάχυσης της καινοτομίας έχουν διαπεράσει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αναδομώντας και το αγροδιατροφικό σύστημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται κριτικά ο ρόλος της τεχνολογίας στο μετασχηματισμό της δομής του διεθνούς οικονομικού συστήματος και ιδιαίτερα η σημασία της βιοτεχνολογίας τόσο για τις λιγότερο όσο και για τις ήδη αναπτυγμένες χώρες με έμφαση πάντα στη γεωργία και τη διατροφή.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να γίνουν ορατές κάποιες συνέπειες από την διείσδυση της βιοτεχνολογίας στη γεωργία και το διατροφικό σύστημα αλλά και να φωτιστούν κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον όχι μόνο της βιοτεχνολογίας ή της αναπαραγωγής του οικονομικού συστήματος αλλά ακόμη και της ίδιας της αναπαραγωγής της ζωής όπως την έχουμε γνωρίσει για χιλιετίες. Στο κύριο μέρος αναλύεται ο δομικός μετασχηματισμός που πραγματοποιείται στις παραγωγικές σχέσεις γεωργίας και βιομηχανίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και οι επιμέρους μεταλλαγές του αγρο-βιομηχανικού συστήματος τροφίμων. Η εστίαση στη επίδραση της βιοτεχνολογίας στους εμπλεκόμενους τομείς (χημικές-φαρμακευτικές, βιομηχανίες τροφίμων, διανομή) και τις μεταξύ τους σχέσεις στο αγροτοβιομηχανικό σύστημα τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή και σύμβουλο επιχειρήσεων Δημήτρη Ιωαννίδη, οι σημερινές συνθήκες που εκτυλίσσονται μέσα σε ένα πολύπλοκο και ταχύτητα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον υποδεικνύουν εντονότερα παρά ποτέ την ανάγκη ταχείας και αποτελεσματικής εφαρμογής ενός μακρο-οικονομικού σχεδιασμού του αγρο-διατροφικού συστήματος στην Ελλάδα. Ενός σχεδιασμού ο οποίος θα ξεκινά από τη σημασία της ανάπτυξης στο καθημερινό λειτουργικό επίπεδο και θα καταλήγει στη μελλοντική φροντίδα για αειφόρο αναπαραγωγή.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Παγκόσμια οικονομία. Τεχνολογική καινοτομία και οικονομικό σύστημα. Η δυναμική του τεχνολογικού μετασχηματισμού. Μεταφορά και διάδοση της τεχνολογίας. Δομικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης της τεχνολογίας. Πολιτική έρευνας και τεχνολογίας. Παραπομπές 1ου κεφαλαίου.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Οι νέες τεχνολογίες. Ευέλικτη εξειδίκευση. Νέες τεχνολογίες και επιχειρησιακή ευελιξία. Εθνικά συστήματα τεχνολογίας. Το νέο πρότυπο καινοτομίας. Θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. Η επιχειρησιακή δικτύωση. Παραπομπές 2ου κεφαλαίου.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τεχνολογικές σχέσεις παραγωγής. Τεχνολογικές καινοτομίες και βιομηχανία τροφίμων. Μεταλλαγές στο παραγωγικό κύκλωμα. Ο ρόλος του λιανεμπορίου. Οι στρατηγικές των βιομηχανικών τροφίμων στην ευρώπη. Το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα. Παραπομπές 3ου κεφαλαίου.

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ο ρόλος της βιοτεχνολογίας. Η ιστορική προέλευση των βιοτεχνολογιών. Δομικοί οικονομικοί μετασχηματισμοί. Δυνατότητες των γεωργικών βιοτεχνολογιών. Αναπτυξιακό πλαίσιιο της βιοτεχνολογίας. Παραπομπές 4ου κεφαλαίου.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ. Η συμφωνία της GATT για τη γεωργία. Το νέο ευρωπαικο πρότυπο για τη γεωργία. Οι επιπτώσεις της βιοτεχνολογίας στη γεωργία της ευρωπαικής ένωσης έως το έτος 2005. Παραπομπές 5ου κεφαλαίου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ. Το ζήτημα της βιοηθικής. Επιπτώσεις στη βιο-ποικιλότητα. Νομοθεσία και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Παραπομπές 6ου κεφαλαίου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.

 Ο Δημήτρης Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπήρξε ερευνητής για σειρά ετών στα ίδια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και συνεργάτης σε φορείς κατάρτισης και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στη δωδεκαετή του επαγγελματική εμπειρία (1988-1999) έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος, στο πεδίο του στρατηγικού προγραμματισμού, του σχεδιασμού marketing, και της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων σε εταιρίες και οργανισμούς.